Fossielen zoeken hoe en waar

Fossielen zoeken voor beginners
Fossielen zoeken vragen en antwoorden
Wat zijn fossielen
Waar vind je fossielen
De meeste fossielen vind je op het strand
Waarom liggen er fossielen op het strand
Op welke stranden vind je wat
Hoe weet je of een schelp fossiel is
Hoe oud zijn fossielen
Met welke factoren moet je rekening houden
Fossielen zoeken in het buitenland
Tot slot nog een paar tips

Fossielen zoeken voor beginners

Het is momenteel helemaal in, fossielen zoeken. Maar waar, wanneer en hoe vind je nou eigenlijk fossielen? En wat zijn fossielen? Op deze vragen en meer geef ik antwoord in dit blog. Dit is echt een blog voor beginners, want iedereen die nog nooit fossielen heeft gezocht en gevonden heeft dezelfde vragen.

Velen willen weten waar precies je fossielen kunt vinden. Maar die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Want, wat wil je vinden? Hoeveel tijd heb je? Waar woon je? Kun je wat verder reizen naar bepaalde stranden of ben je afhankelijk van het strand bij jou in de buurt?

Het is niet zo dat je simpel kunt zeggen: ‘ga dan naar dat strand en dan vind je dit‘. De zee en het strand zijn elke dag anders. Was het maar zo eenvoudig. Dan zou de lol er snel af zijn. Juist het genieten tijdens het lopen op het strand is het belangrijkst. De spanning of je iets vind en de voldoening als je iets vind zijn geweldig.

Toch zijn er weldegelijk verschillende stranden aan te wijzen waar regelmatig dezelfde soort fossielen worden gevonden. Hoe dat allemaal precies zit vertel ik in dit blog. Lees dus even door tot het einde en je hebt antwoord op al je vragen.

Turitella

Fossielen zoeken vragen en antwoorden

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Stuur me dan gerust een Bericht of ga mee op Strandexcursie en ik zal proberen je vraag te beantwoorden. Laat ik beginnen met te vertellen dat ik geen expert ben. Ik zoek al jaren naar fossielen en schelpen en ben inmiddels veel wijzer geworden over de vindplaatsen. Ik weet nu wat namen van fossielen, maar ik weet vooral heel veel niet. En dat hoeft ook niet. Wat ik wel weet is hoe, waar en wanneer je fossielen kunt vinden.

Lees ook even mijn andere blogs Schelpen zoeken in Zeeland, 5 tips om schelpen te zoeken en Struinen en Jutten naar Schelpen.

Om dit allemaal te leren ben ik verschillende keren mee geweest met een strandexcursie. Maar verder is het een kwestie van doen. Vaak en veel. Gewoon gaan en proberen. En natuurlijk deze blogs lezen en alle vragen en antwoorden in dit blog goed in je op nemen. Succes!

Wat zijn fossielen

Die vraag is heel simpel te beantwoorden. Fossielen zijn versteende resten van planten en dieren. Schelpen, botten, vissenwervels, tanden, maar ook zand dat in de binnenkant van een schelp of gehoorbeen van een dier heeft gezeten en versteend is. Sporen en pootafdrukken van dieren, bladeren of bloemen. Alles wat versteend is en ooit levend is geweest is fossiel.

De meest bekende fossielen zijn natuurlijk haaientanden. Maar er zijn dus veel meer soorten fossielen.

Haaientand fossielen zoeken
Haaientand

Waar vind je fossielen

Dat is voor velen de belangrijkste vraag en het antwoord is: overal. Overal? Ja, overal. Maar laten we eerlijk zijn. Bij jou thuis in de straat vind je niet zomaar een fossiel. Het kan wel zijn dat er natuurstenen tegels of dorpels in de straat zijn en daar kunnen afdrukken van dieren of planten in zitten. Je ziet ze dan wel, maar kunt ze niet oprapen.

Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de grotten in Limburg. Je kunt er veel fossielen zien, maar deze zitten vast in de wanden en je kunt ze niet meenemen.

In de bergen, in grotten, in de kliffen langs de zee zitten fossielen. Maar kijk ook in het zand in de bossen. Ik heb een hele mooie schelp gevonden op de Posbank bij Rhenen. Deze is nog niet helemaal fossiel, maar wel oud en mooi. Hoe deze schelp op de Posbank is terecht gekomen is nog een raadsel, maar een leuke vondst is het wel.

Schelp, gevonden op de Posbank

De meeste fossielen vind je op het strand

Dat komt omdat er regelmatig (om de paar jaar) nieuw zand op de stranden wordt aangebracht omdat anders de stranden helemaal weg zouden zijn. Dat zand wordt opgezogen uit de Noordzee en hoe dieper het zand wordt opgezogen, hoe meer fossielen er in zitten.

Bovendien is het op het strand makkelijk zoeken. Iedereen mag op het strand komen en er vrij rond lopen. Fossielen die je vind mag je houden. Het is wel fijn als je bijzondere fossielen vind om dat even te melden in de Oervondstenchecker. Op deze website kun je ook allerlei informatie vinden over soorten fossielen en vindplaatsen.

Schelpen en fossielen op het strand

Waarom liggen er fossielen op het strand

De Noordzee is lang geleden land geweest. Doggerland. Op dat land leefden dieren zoals mammoet olifanten, ossen, vossen, hoefdieren, muizen, etc. Van deze dieren zijn de botten in de grond terecht gekomen. Na de laatste ijstijd is het zee geworden en daarom worden veel van deze fossiel geworden botten opgevist met het zand. Dit is heel even kort en eenvoudig uitgelegd. De geschiedenis is veel gecompliceerder en gaat miljoenen jaren terug. Verdiep je er maar eens in. Er is genoeg informatie te vinden op internet.

Dat zand opspuiten heet een zandsuppletie. Het hangt er heel erg vanaf waar het zand wordt opgezogen. Hoe dieper in de Noordzee, hoe meer fossielen er in zitten. Een bekende plek is de Eurogeul. Dit is de geul die steeds opnieuw uitgediept wordt om ervoor te zorgen dat grote schepen Rotterdam in kunnen varen. Deze geul is erg diep en dus komen er hier meer fossielen uit. Op de website van Rijkswaterstaat kun je vinden wanneer en waar er zandsuppleties plaats vinden. Helaas staat hier nooit bij waar het zand precies vandaan wordt gehaald.

Op stranden langs de Westerschelde worden fossiele haaientanden gevonden omdat ze aanspoelen. Hierover lees je meer in mijn blog Haaientanden zoeken in Zeeland.

Astragalus evenhoevige

Op welke stranden vind je wat

Dat is zo’n vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Er zijn een aantal stranden die bekend staan vanwege de haaientanden. Cadzand en het Zwin, Nieuwvliet en het strandje bij Borssele bijvoorbeeld. Ook in België worden regelmatig haaientanden gevonden op de stranden en zelfs in de stad Antwerpen. Maar een garantie is er nooit.

De Maasvlakte staat bekend om het vinden van grotere fossielen zoals Mammoetkiezen en botten. Deze liggen niet voor het oprapen, dus je moet er wel je best voor doen en heel vaak gaan zoeken.

Van de Waddeneilanden tot aan Zeeuws Vlaanderen, overal vind je fossielen op de stranden in Nederland. Meestal zijn dat fossiele schelpen en botfragmenten. Het ligt er helemaal aan welk zand er wanneer is opgespoten. Het kan zomaar zijn dat je een periode van alles vind op een bepaald strand en dan ineens een tijdje helemaal niets meer. Het is een kwestie van regelmatig gaan zoeken, heel goed kijken en vooral niet opgeven.

Fossielen zoeken op het strand

Hoe weet je of een schelp fossiel is

De regel is, als je licht door de schelp ziet is deze niet fossiel. Zie je geen licht meer door de schelp komen, dan is deze fossiel. Houdt schelpen tegen het licht om te controleren of deze fossiel is. Een tweede check is of je een fossiel kunt breken. Als het breekt is het niet fossiel. Fossiel is versteend en kun je niet met je handen breken.

fossiele wulk
Wulk

Hoe oud zijn fossielen

Dat varieert. Fossielen kunnen 10.000 jaar oud zijn, maar ook 550 miljoen jaar oud. Dat hangt er vanaf wat het is en waar het vandaan komt. 10.000 jaar oud is wel het jongste voor een fossiel. Fossielen zijn dus heel oud.

Met welke factoren moet je rekening houden

Er zijn een aantal omstandigheden die het zoeken makkelijker maken. Windrichting, Windkracht, getijde, springtij en jaargetijde. Je leest hier alles over in mijn blog 5 tips om schelpen te zoeken.

Het beste is aflandige wind omdat de wind dan de bovenste laag van het water de zee op blaast en het getijde de onderste laag van het water met zand het strand op duwt. Hoe harder de wind, hoe beter het is. Flinke stormen betekent dat je daarna meer kunt vinden.

Zoeken naar fossielen kun je beter niet doen met hoog water. Afgaand water en laag water zijn de beste tijden. Met Springtij komt er extra veel water op het strand en vloeit ook weer weg. Het zand wordt dan extra omgewoeld en dat kan meer fossielen betekenen die bloot komen te liggen.

Tot slot het jaargetijde. In de herfst en de winter is er vaker hardere wind en dus meer kans om wat te vinden.

fossielen zoeken kies roofdier
Kies van een roofdier

Fossielen zoeken in het buitenland

Overal ter wereld kun je fossielen vinden. Langs de zuidkust van Engeland en Frankrijk vind je onder andere Ammonieten, Belemnieten en nog veel meer. Haaientanden kun je vinden in Marokko en Amerika en vast in nog veel meer landen. Fossiele schelpen vind je heel makkelijk aan de kust van Florida, maar ook in Europa -bijvoorbeeld in Portugal – en het Caribisch gebied. Waar je ook bent, fossielen zijn overal.

Overigens mag je niet altijd zomaar fossielen en schelpen meenemen. Zeker vanuit het Caribisch gebied is het verboden om schelpen mee naar huis te nemen. Check dit altijd even bij de lokale douane.

Tot slot nog een paar tips

Als je gewoon loopt vind je niet snel een fossiel. Door je knieën dus en dicht naar de grond. Ik lig wel eens languit op het strand. Een gek gezicht, maar het helpt wel.

Zoek wat langer op dezelfde plek.

Doe je zonnebril af. De zon zorgt ervoor dat fossielen blinken. Dat zie je echt niet met een zonnebril op.

Focus op wat je wilt vinden. Neem de vorm en de kleur van het fossiel dat je graag wil vinden in gedachten en concentreer je daarop.

Wees niet teleurgesteld als je niets vind. Oefening baart kunst. En op sommige stranden ligt nu eenmaal weinig tot niets.

Ga mee op Strandexcursie. Dan leer je echt in korte tijd waar en hoe je kunt zoeken.

Kijk ook eens naar niet fossiele schelpen, drijfhout, zeeglas, bijzonder afval zoals onderdelen van een schip, netten. Strandjutten heet dat. Ook leuk om te zoeken en je kunt er mooie dingen van maken.

Neem al het glas dat je vind mee. Glas hoort niet op een strand. Dit geldt ook voor plastic en afval. Ik heb altijd een tasje bij me een raap glas en rotzooi op. Zo houden we samen de stranden schoon.

Stukjes glas kun je in een tumblermachine polijsten en er mooie dingen mee maken.

Fossielen hebben lang in zout water gelegen. Ontzouten is belangrijk. Laat ze een paar weken (minimaal twee, liefst zes weken of langer) in kraanwater of regenwater liggen. Verschoon dit water om de dag.

Schelpen en fossielen zoeken op een strandje in Canada

Ga je mee op excursie?

Digna van Wandelfreaks organiseert in Zeeland regelmatig recreatieve strandexcursies Schelpen en Fossielen zoeken of Haaientanden zoeken. Aanmelden is noodzakelijk. In onderstaande link vind je alle data, prijzen en verdere informatie.

Excursies
Meer lezen over Schelpen en Fossielen zoeken?
Haaientanden zoeken in Zeeland
Schelpen zoeken in Zeeland
5 tips om schelpen te zoeken
Schelpen jutten
Schelpen zoeken Kefalonia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *