Bezienswaardigheden Portugal: 5 tips die niet in de reisgidsen staan

Even geen zon, zee en strand in Portugal

Als je aan Portugal denkt, dan denk je al snel aan de Algarve en zon, zee, strand. Maar er is meer dan dat. In dit blog geeft ik 5 tips over bezienswaardigheden in Portugal die je niet mag missen. Je moet wel een klein beetje avontuurlijk ingesteld zijn en het lef hebben om van de gebaande paden af te wijken.

#1 De waterval Cascata do Pego do Inferno

Omdat wij niet zo houden van standaard vakanties en reizen, zoeken we altijd naar bezienswaardigheden die niet in de reisgidsen staan. Internet is groot en vol, maar als je goed zoekt vind je soms de mooiste pareltjes. Zo vond ik na lang zoeken heel beknopte informatie over de waterval Cascata do Pego do Inferno. De letterlijke vertaling van Pego do Inferno is ‘gevangen uit de hel’, vrij vertaald ‘de poort van de hel’. Cascate betekent waterval. ‘De waterval naar de poort van de hel’. Durf jij nog? Het is wel een van de mooiste bezienswaardigheden in Portugal.

De waterval Cascade do pego de inferno
Durf jij van de waterval af te springen in het koude water?

Zo erg is het allemaal niet, maar om er te komen moet je wel wat uithoudingsvermogen en lef hebben. Allereerst moet je de juiste locatie zien te vinden. Bordjes staan er niet en een duidelijke ingang is er ook niet. Via Google Maps vind je wel een aanduiding van de waterval en een parkeerplaats, maar daarna is het goed zoeken of: ‘volg de lokals’. Het pad is smal en kronkelt door het bos.

Af en toe ga je stijl naar beneden. Het laatste stuk loop je door een rivier tussen het riet. Als je maar lang genoeg doorloopt kom je bij een meertje dat verscholen ligt in het groen. Hierin klettert de waterval. Het is een groene oase in het dorre landschap van de Algarve. Je kunt er zwemmen, maar het is wel verstandig om schoenen aan je voeten te doen. Dit doen de lokals ook. Het is er druk en gezellig. Overal klinkt muziek en de lokale bevolking bouwt hier een feestje. Ze zijn vriendelijk naar de enkele toerist die het waagt hier te komen.

Portugal
Je loopt eerst door de rivier om er te komen.
bezienswaardigheden portugal
Als het echt te heet wordt mag je afkoelen in het kouder water

Het water is koud. IJskoud. In een warme zomer een heerlijke afkoeling. Groot en klein slingert aan de lianen en laat zich in het water vallen. Plezier alom. Probeer een plekje te vinden om je handdoek uit te leggen op de smalle randjes rond het meertje en geniet mee van deze prachtige plek.

bezienswaardigheden portugal
Als je de waterval kunt vinden kom je in een groene oase

Backbackgids Portugal

#2 Fossiele schelpen zoeken op het strandje van Benagil

Praya de Benagil is vooral bekend van de grot van Benagil en staat steevast in de top tien van de mooiste stranden van Portugal. Een betoverend mooi strandje in een grot met spectaculaire kleuren. Om er te komen moet je zwemmen of een boot huren. Dat laatste is erg lastig, want alle bootjes in de omgeving zijn al voor weken volgeboekt. Zwemmen is dan de enige optie. Wij namen er een kijkje met een boot tijdens de tocht om dolfijnen te spotten.

de mooiste stranden van portugal
De beroemde grot van Praia Benagil

Overigens zijn alle stranden aan de Algarve even mooi, maar deze springt er zeker uit. Wat veel mensen niet weten is dat je op dit strand hele mooie fossiele schelpen kunt vinden. Voor ons als liefhebbers van fossielen de grootste reden om dit strand te bezoeken. De mooiste schelpen vind je in de golfslag aan de rechterkant van de baai (met je gezicht naar de zee), langs de stijle wanden. De golven zijn hier hoog, dus voorzichtigheid is geboden. De schelpen worden op het strand geworpen en even zo snel weer terug de zee ingespoeld. Je moet dus snel zijn. Het is een kunst om het te winnen van de lokale bevolking die hier ook zoeken naar de mooie schelpen en veel sneller zijn dan wij. Het is mij gelukt om drie schelpen te vinden, maar wat een leuke middag hebben we gehad.

schelpen zoeken in portugal
De mooie schelpen die we vonden in de branding
fossiele schelpen uit portugal
Deze fossiele schelp heeft Milan opgegraven
bezienswaardigheden portugal
Langs deze stijle wand vind je de mooie schelpen in de branding

Wat meer naar links, onderaan de rotsen, kun je grote fossiele schelpen opgraven uit het zand. Milan maakte een gat van zeker een meter diep en haalde de ene na de andere grote schelp eruit. Uiteraard hebben we het gat weer netjes dichtgemaakt zodat er geen kleine kinderen in kunnen vallen.

#3 De steenmannetjes van Lisabon, een van de bezienswaardigheden Portugal

Omdat wij vrienden hebben die vlakbij Lisabon wonen, hebben we deze stad in snel tempo gezien. Voor de lokale Ana, de vriendin van een vriend van ons, is dat moordende tempo heel gewoon. Ze is controleur van Air BnB’s in Lisabon en loopt dagelijks in snel tempo de hele binnenstad door. Op dezelfe manier liet ze ons de stad zien. Toen we bij het water kwamen en ze ons de steenmannetjes liet zien werd het stil. Hier konden we uitgebreid genieten en rusten. Van de steenmannetjes had ik niets kunnen vinden op internet. Alleen een bewoner van de stad kent dit bijzondere fenomeen.

Ik schreef er eerder al een blog over: De steenmannetjes van Lisabon

bezienswaardigheden portugal
De steenmannetjes van Lisabon, een bijzonder verhaal

#4 Dinosaurus voetstappen bij Cabo Espichel

Op internet vond ik het verhaal over de dinosaurus voetstappen in Portugal. Helaas hadden wij tijdens ons verblijf in dit land niet de tijd om hier te gaan kijken, maar deze blijft zeker op ons wensenlijstje staan. Ik wilde hem jullie niet onthouden, vandaar dat het in mijn top 5 staat.

Alle informatie over deze bezienswaardigheid in Portugal vind je op de blog van Winy Schalke: portugalportal.nl

#5 Kameleons spotten in Portugal

Op nummer 5 in dit lijstje en ook in de top 5 van de best gelezen blogs van 2019 het verhaal over Kameleons spotten in Portugal. Hoe leuk is het, dat je in de natuur, dus niet in een kooi in een dierentuin, echte kameleons kan spotten. Ook hier krijg je het niet cadeau. Je moet er wel wat voor doen.

Lees mijn blog kameleons-spotten-in-portugal

bezienswaardigheden portugal
Kameleons spotten in Portugal. Het kan echt!

#6 bonustip bezienswaardigheden Portugal die wel in de reisgidsen staat, maar de moeite van het vermelden waard is

Het ankerkerkhof van praia do Barril, ook wel het mooiste strand van de Algarve genoemd, is een toeristische trekpleister van jewelste, maar zeker de moeite waard om te gaan kijken. Doe dit vooral tijdens de zonsondergang. Dan is het rustig en kun je prachtige foto’s maken van de vele honderden ankers die hier zijn neergelegd. Overblijfselen van de Blauwvis-tonijn visserij uit de jaren zestig.

bezienswaardigheden portugal
Het ankerkerkhof van Praia do Barril. Een indrukwekkend schouwspel
bezienswaardigheden portugal
Tijdens zonsondergang kun je hier de mooiste foto’s maken

Je kunt met een treintje naar het strand gaan, maar veel leuker is het om erheen te wandelen en onderweg te genieten van de mooie uitzichten in natuurpark Rio Formosa.

Ankerkerkhof Praia Barril
De route naar het ankerkerkhof is adembenemend

Met deze 6 bezienswaardigheden in Portugal hoop ik je een andere kijk op het land te geven dan alleen zon, zee en strand. Welke overigens ook heel mooi zijn in dit prachtige land.

Er is nog zoveel meer te vertellen over dit prachtige land. Er komen ongetijfeld nog een paar blogs over Portugal op deze site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *