Op ontdekking in België: Bièvre en Gedinne

De bijzondere sfeer van de classic races in Gedinne

Als je tegen mij had gezegd: ‘We gaan naar Gedinne in België’, dan was het eerste dat ik had gevraagd: ‘Kun je daar mooi wandelen?’ Ja dat kan. Maar er is meer in Gedinne. 4.500 inwoners telt het dorp. Als je Googled naar Gedinne, dan lees je: ‘Gedinne, een lieflijk dorp aan de rand van een leuke gezellige paddock’. De paddock, daar draait het om in Gedinne. Geen verstand van motorracen? Dan zegt het u waarschijnlijk niets. Vertaald uit het Engels: Een paddock is een kleine omheining voor paarden.  Paarden? Ja, Paarden. Ik snap het wel. Paardenkracht. PK’s. Snelheid. Auto’s en motoren. De paddock op een racecircuit is de plaats waar coureurs hun voertuigen stallen, eraan sleutelen en verzamelen om elkaar te ontmoeten en uiteindelijk de race te starten.

Het stratencircuit in de polder van Gedinne
Het stratencircuit in de polder van Gedinne

Een lange introductie, maar dat heeft een reden. De paddock in Gedinne is niet zoals bijvoorbeeld in Assen een volledig afgeschermd gebied, maar in Gedinne is de paddock gewoon langs de openbare weg. Er staat een houten gebouw dat dient als clubhuis van de CRMB, Classic Racing Motorcycles Belgium. De club organiseert races op een stratencircuit rondom Gedinne. Ter ere van het twintig-jarig bestaan van de club organiseerden ze in 2006 voor de eerste keer de BCT, Belgium Classic Trophy. De motoren racen op een niet-aangelegd stratencircuit door de polder van Gedinne. Je moet ervan houden en als natuurliefhebber is het voor mij ook wel een beetje dubbel, maar eerlijk is eerlijk: de sfeer is geweldig en de races met de oude motoren en zijspannen zijn prachtig om te zien.

De race in Gedinne is niet zonder gevaar. 56 keer rukte de ambulance dit jaar uit tijdens de drie dagen races in Gedinne. Enkele jaren geleden vielen er twee doden. Dat is het risico van een stratencircuit en de snelheden die worden gereden. Is het dan nog wel leuk? Ja, het blijft spectaculair omdat je heel dichtbij de motoren die voorbij razen kunt komen en omdat het circuit zeer afwisselend is. Ga eens naar Gedinne en oordeel zelf.

Kun je ook wandelen in Gedinne?

Ja, dat kan. Gedinne in België ligt in het meest westelijke deel van de streek Bouillon in de Belgische Ardennen. De vallei van de Houille, waar in Gedinne ligt, is omgeven door heuvels en bossen. Er zijn volledig bewegwijzerde wandelroutes vanuit Gedinne. Op acht kilometer wandelen van Gedinne kun je de Tour du Millenaire, de uitkijktoren  op het plateau van La Croix-Scaille op om de omgeving van bovenaf te bekijken.

Via diverse wandelpaden kun je het plateau van Croix-Scaille doorkruisen. Er is een historische wandeling die de schuilplaats van de weerstanders tijdens de Tweede Wereldoorlog eert. Een natuurwandeling laat je de rijke fauna en flora in het natuurreservaat  Fange de l’Abîme zien. bron: Ardennen.nl

Wandelen tussen de koeien in Gedinne
Wandelen tussen de koeien in Gedinne

Bezoek Bouillon

Een half uur rijden, of zes  uur lopen van Gedinne, ligt de prachtige stad Bouillon. Bouillon ligt in de Belgische provincie Luxemburg en staat bekend als een van de mooiste steden van de Ardennen. Het kasteel van Bouillom stamt uit de middeleeuwen en is een grote trekpleister. Verder kun je een brouwerij bezoeken, het graf van de reus en uiteraard een dierentuin en musea. Het lijkt mij ern mooie combi, maar helaas hadden we dit keer geen tijd voor een bezoek aan Bouillon.

Van Bièvre naar Gedinne op de brommer

Wie ons een beetje kent weet dat we niet zomaar ergens heen gaan. Wandelen is meestal onze prioriteit, maar dat gaat altijd gepaard met een bijzondere manier van vervoer. Onlangs kocht ik een Lopifit, waarover later meer. Ons bezoek aan Gedinne was een combinatie van rijden op de brommer. Naast motorrijden ook een van onze bezigheden. Richard deed in 2018 mee aan de Garbage run op oude brommers van Hoek van Holland naar Ierland en in de zomer van 2018 maakten wij een tour op de brommer langs de Linge. Deze zomer reden we op de heetste dag van het jaar van Zeeland naar Rotterdam.

Onze classieke brommers
Onze klassieke brommers

Het was net iets te ver om van Zeeland naar de Ardennen op de brommer te gaan, dus hadden we de brommers in onze bus geladen. In het kleine dorpje Bièvre had ik een mooie camping gevonden. Van Bièvre naar Gedinne is maar een kleine negen kilometer, dus een eitje op de brommer. De route gaat wel door het bos en heuvel op, heuvel af. Prachtig om daar te kunnen rijden.

Gedinne in België
Bij de camping in Bièvre kun je ook mooie wandelen

Doe als ons, ga op ontdekking en laat je verrassen

Een bezoek aan de classic races was gepland. Verder plannen wij meestal niets en gaan we op pad zonder verwachtingen en met een open blik. Op die manier kom je vaak op de mooiste plekken. Ga zelfs eens richting Gedinne en ontdek de mooie omgeving, de vriendelijke mensen en het lekkere eten.

Informatie
ardennen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *