De Steenmannetjes van Lissabon

Op pad met een lokale bewoner van Lissabon

De beste manier om een stad te ontdekken is met een lokale bewoner. Deze zomer was ik op vakantie met mijn familie aan de Algarve in Portugal. Onze vriendin Ana, geboren en opgegroeid in Lissabon, nodigde ons uit om deze prachtige stad te bezoeken.

In augustus kan de temperatuur boven de 40 graden zijn, dus we hadden het geluk om slechts 37 graden te trotseren. Ana is gewend om de hele dag door de stad te rennen vanwege haar baan als agent voor B & B’s. Met de auto door de smalle straten van Lissabon is niet te doen. Ana besloot ons op haar manier Lissabon te laten rondrennen. Het was hilarisch.

Lissabon
Lissabon

De geschiedenis van Lissabon

Ana bracht ons naar de oudste delen van Lissabon, Alfama, Baixa en Chiado. Op de Elevator of Santa Justa, de grote lift, vertelde ze het verhaal over de grote brand in 1988 die Chiado, de oude winkelwijk van Lissabon, totaal verwoestte. Een groot deel van de wijk hebben ze na de brand uitgegraven onder het puin.

Ze vertelde ons ook over de vissersvrouwen van Alfama die lang geleden vaak heel verdrietig waren omdat hun mannen niet terugkwamen van het vissen op zee. De vissersvrouwen zongen droevige liedjes, nu beroemd als de Fado, het Portugese levenslied.

Lissabon Portugal

De steenmannetjes

Wat ik nooit heb gevonden in de stadsgidsen of op internet zijn de “steenmannetjes” van Lissabon. Aan de rivier bij terreiro do paço, niet ver van het plein Comércio in de Av. Ribeira das Naus kun je deze geweldige creaties zien. Een man van ongeveer 65 jaar oud is dag in dag uit aan de rivier om nieuwe steenmannetjes te maken of om de steenmannetjes te veranderen. Hij doet dit sinds hij een kind was om de haastende mensen op te vrolijken die elke dag naar hun werk gaan en met een droevig gezicht langs de rivier lopen.

De Steenmannetjes van Lissabon

Deze plek is zo bijzonder. De omgeving van het grote belangrijke plein, de rivier en de eenzame man met zijn gekleurde steenmannetjes. We waren moe en warm na het rennen in Lissabon en besloten te relaxen aan de rivier. Mijn man, mijn zoon, mijn bonus tweeling en Ana en haar vriend, die in mijn dorp in Nederland is geboren, ontspanden ons alle zeven met onze voeten in het water, kijkend naar de andere kant van Lissabon, Almada.

Wie ooit naar Lissabon gaat, moet naar deze speciale plek om de steenmannetjes te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *