Zeehonden in Zeeland met Natuurfotograaf Henk Straatman

Zeehonden in de Grevelingen, Zeeland

Als liefhebber van reizen en natuur kom ik vaak in het buitenland. En toch blijf ik altijd heel hard roepen dat Nederland het mooiste land op aarde is. Met name mijn geboortegebied in en rond de Grevelingen is zo mooi, dat ik het niet vaak genoeg kan vertellen. Neem alleen al de zeehonden in Zeeland. Prachtig gewoon. Reizen is leuk, maar dichtbij huis is ook zoveel te zien. Dit keer ging ik voor mijn werk als boswachter publiek bij Staatsbosbeheer het meer op met een aantal genodigden, waaronder natuurfotograaf Henk Straatman.

De Grevelingen is het grootste zoutwatermeer van West Europa. Het meer heeft een oppervlakte van 140 km² en is ontstaan na de sluiting van de Brouwersdam in 1971. De Brouwersdam is een onderdeel van de Deltawerken die na de watersnoodramp in 1953 ons land veiliger hebben gemaakt. In mijn blog 5 wandelroutes langs de sporen van de watersnoodramp schreef ik over de wandelroutes die zijn ontstaan in en rond gebieden die zijn getroffen door de ramp.

Zeehonden Grevelingenmeer

Feiten en cijfers

Het Grevelingenmeer heeft een kleine verbinding met de Noordzee in de vorm van een spuisluis in de Brouwersdam. Deze sluis is groot genoeg voor zeehonden om er doorheen te zwemmen, maar te klein om om grote hoeveelheden water door te laten. De Grevelingen is zout, maar kent geen eb en vloeg meer.

Er leeft een kolonie gewone zeehonden in zeeland en een deel hiervan heeft zich permanent gevestigd in de Grevelingen. Zo’n vijftien jaar zwemmen ze hier al rond en nu kunnen we stellen dat deze groep op dezelfde plaats blijft. Het zijn er ongeveer 120, waarvan er regelmatig zo’n 70 op dezelfde plek worden gezien. Het is deze plek waar Staatsbosbeheer in de zomer 2 keer per week naar toe vaart met een open sloep. Hierop kunnen 12 passagiers mee.

Gewone zeehonden zijn kleiner dan de grijze zeehonden. Wereldwijd zijn er naar schatting 600.000 gewone zeehonden. Ze leven op de noordelijke helft van de wereld. Je vind ze langs de kusten van Canada, Amerika, Alaska, IJsland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in oost Rusland en Japan. En dus in het deltagebied van Nederland. In de Nederlandse Waddenzee zijn er zo’n 8.000 en in de internationale Waddenzee ongeveer 2.800. In het Deltagebied is de schatting dat er 600 gewone zeehonden leven, waarvan een klein deel in de Grevelingen.

De volwassen gewone zeehond eet 4 tot 8 kilo vis per dag. Ze zijn niet bepaald kieskeurig. Ze kunnen tot wel 500 meter diep duiken om voedsel te vinden. De mannetjes worden 1.60 meter lang en kunnen wel 87 kilo wegen, terwijl de vrouwtjes gemiddeld 1.48 meter lang worden en zo’n 65 kilo wegen.

De gewone zeehond kan net zo goed grijs zijn als de grijze zeehond. Foto: Henk Straatman
De gewone zeehond kan net zo goed grijs zijn als de grijze zeehond. Foto: Henk Straatman

In de Grevelingen zwemmen ook enkele grijze zeehonden. De aantallen wisselen omdat zij regelmatig door de spuisluis gaan om op de Noordzee te vissen. Het leefgebied van de grijze zeehond is veel kleiner en concentreert zich vooral rondom de Noordzee, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de oostkust van Canada. In de Noordzee leven er ongeveer 130.0000. De grijze zeehond staat op de rode lijst van zoogdiersoorten en is dus beschermd.

Hoe dichtbij kun je bij de zeehonden komen?

De zeehonden zijn wilde dieren en in de Grevelingen de grootste roofdieren die er zijn. Het spreekt voor zich dat je de zeehonden nooit moet verstoren. Staatsbosbeheer blijft met de boot op gepaste afstand. De foto’s zijn gemaakt met een telelens van 600 mm. Passagiers die meevaren kunnen de zeehonden met het blote oog heel goed zien, maar we blijven op zo’n afstand dat ze niet verstoord worden.

De kans dat je ze ziet is groot, maar garanties zijn er nooit. De zeehonden doen wat ze zelf willen en kunnen ook allemaal tegelijk in het water zijn om te vissen.

Als je op het strand loopt en je ziet een zeehond liggen, ga er dan niet heen. De kans dat er een pup ligt te wachten op de moeder die aan het vissen is, is groot. Als je naar de zeehond toe gaat, komt de moeder niet meer terug. Houdt honden aan de lijn en uit de buurt van de zeehonden. Raak een zeehond nooit aan. Ten eerste kunnen ze lelijk bijten en ten tweede zijn de bacteriën die wij mensen bij ons dragen schadelijk voor de dieren.

Een buik vol vis en nu genieten van de zon. Foto: Henk Straatman
Een buik vol vis en nu genieten van de zon. Foto: Henk Straatman

Geniet van de zeehonden, de omgeving en de rust

Verstoor nooit wilde dieren, maar geniet er van op een gepaste manier.

In de Grevelingen is zoveel meer te zien dan alleen de zeehonden. Wist je dat hier in de winter flamingo’s te zien zijn? En dat dit een hotspot is voor duikers, windsurfers en zeilers? Het Grevelingenmeer is uniek en één van de mooiste plekken op aarde.

Natuurfotograaf Henk Straatman

Henk Straatman is een actieve en gepassioneerde fotograaf die de natuur op een aantrekkelijke manier in beeld brengt. Daarnaast is Henk actief als grafisch vormgever. Foto’s kunnen in groot formaat worden besteld via whatsapp 06-23817819 of via zijn website straatmanonline.nl.

Vooral de foto’s die hij van vogels maakt vind ik persoonlijk prachtig. Henk heeft de zeehonden van Zeeland in de Grevelingen perfect in beeld gebracht en dat is bijzonder knap vanaf een wiebelende boot. Hij gebruikte een Canon camera met 600 mm telelens en een 1-poot statief.

Geniet van de foto’s die Henk Straatman maakte van de zeehonden in het Grevelingenmeer.

De zeehond is niet nieuwsgierig, maar waakzaam. Foto: Henk Straatman
De zeehond is niet nieuwsgierig, maar waakzaam. Foto: Henk Straatman
Het Grevelingen is zout en heeft zeer helder water. Foto: Henk Straatman
Het Grevelingen is zout en heeft zeer helder water. Foto: Henk Straatman
Ook een zeehond in Zeeland kwijlt weleens. Foto: Henk Straatman
Ook een zeehond in Zeeland kwijlt weleens. Foto: Henk Straatman
De zeehonden liggen graag op te warmen met de kop en staart omhoog, richting de zon. Foto: Henk Straatman
De zeehonden liggen graag op te warmen met de kop en staart omhoog, richting de zon. Foto: Henk Straatman
Als ze gerust zijn dat wij met onze boot geen vijanden zijn, durven ze rustig te soezen in de zon. Foto: Henk Straatman
Als ze gerust zijn dat wij met onze boot geen vijanden zijn, durven ze rustig te soezen in de zon. Foto: Henk Straatman

Informatie
Henk Straatman Natuurfotografie
staatsbosbeheer
Grevelingen

3 reacties

  1. Geachte,

    Ik ben geschrokken van de foto’s van Henk Straatman omtrent wat hij “mooie luchten…om te suppen” noemt.
    Helaas kan ik hem niet direct bereiken, daarom ook op deze weg.

    Laat u aub deze mail aan hem toekomen, en het gaat over buienradar opnames.
    Alvast bedankt.

    Anna

    1. Beste Anne van Praag ,
      Dank u wel, maar wel te laten reactie.

      Bedankt voor u spontane reactie.
      De luchten is mijn favorieten in mijn fotografie daarom ben lid geworden augustus 2021 RTL weer als weerfotografie.

      Succes en misschien komen nog elders tegen.
      Instagram. @henk.straatman.pictures

      Groetjes Henk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *