Wandelen op de Kabbelaarsbank

Natuurgebied Kabbelaarsbank: mijn persoonlijke favoriet

Het onbekende natuurgebied Kabbelaarsbank is verreweg mijn meest favoriete stek in Nederland om te wandelen, te relaxen en tot goede ideeën te komen. Dat komt gedeeltelijk door mijn werk bij Staatsbosbeheer, maar ook omdat het een enorm gevarieerd natuurgebied is. Ondanks dat het gebied al ruim ruim veertig jaar bestaat, is het nog geen populair en druk bezocht gebied. Hier kun je nog wandelen in stilte. De hond mag mee, maar wel aangelijnd.

Oversteek over de zoutwaterkreek op de Kabbelaarsbank
Oversteek over de zoutwaterkreek op de Kabbelaarsbank

Het ontstaan van de Kabbelaarsbank

Na de sluiting van de Brouwersdam in 1971, als onderdeel van het Deltaplan, ontstond het schiereiland Kabbelaarsbank. Dit was niet meer dan een grote zandplaat die voor de sluiting tijdens eb boven water kwam te liggen en bij vloed onderliep. Het huidige Grevelingenmeer, waarin de Kabbelaarsbank ligt, was tot 1971 een zeearm van de Noordzee en is nu het grootste zoutwatermeer van Europa.

In 1972 is op het voorste gedeelte van het schiereiland een bos aangeplant dat voornamelijk bestaat uit Canadese populieren, zwarte elzen, grauwe abelen, berken en wilgen. Inmiddels zijn er veel bomen spontaan gaan groeien zoals de esdoorn, duindoorns, bramen en vlier.  Het grootste gedeelte is een gebied dat volledig spontaan is ontstaan. Hier vind je veel bijzondere planten en bloemen die op de rode lijst staan. Dat wil zeggen dat ze beschermd zijn. Orchideeën, Kattendoorn, Grote Paardenstaart en Parnassia zijn een aantal voorbeelden van deze planten en bloemen.

Duinen met klaprozen op de Kabbelaarsbank
Duinen met klaprozen op de Kabbelaarsbank

Een gebied met veel variatie

De Kabbelaarsbank bestaat niet alleen uit bos, maar ook uit natte duinvalleien, zoetwater kreken en zoutwater kreken. Het ligt immers ingesloten in het zoute Grevelingenmeer. Hierdoor is de variatie aan planten en insecten zeer groot. Het ene moment loop je door het bos en kun je zomaar een ree of een havik zien en het volgende moment wemelt het van de vlinders en libellen als je langs de zoetwater kreken wandelt. Bij de twee vogelijkschermen kun je genieten van de vele kustbroedvogels en kom je aan het Grevelingenmeer, dan zie je krabben en soms zelfs een zeehond.

Icarusblauwtje, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Icarusblauwtje, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Bont zandoogje, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Bont zandoogje, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Libelle, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Libelle, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank

Loop een van de twee wandelroutes of ga met een gids mee

Er zijn twee wandelroutes uitgezet op de Kabbelaarsbank. De gele route van 1,5 kilometer en de blauwe route van 2,5 kilometer. Maar je kunt ook vrij rond lopen en je eigen route bepalen.

Een andere mogelijkheid is om mee te wandelen met een gids van Staatsbosbeheer. Van mei tot september worden er verschillende themawandelingen georganiseerd. Voor meer informatie over deze wandelexcursies kunt u terecht bij Informatiecentrum Grevelingen van Staatsbosbeheer. (Contactinformatie onderaan deze blog)

Op de Kabbelaarsbank is ook een mountainbike route uitgezet.

Parnassia, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Parnassia, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Kattendoorn, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Kattendoorn, gefotografeerd op de Kabbelaarsbank
Zoutwater kreek op de Kabbelaarsbank
Zoutwater kreek op de Kabbelaarsbank
natte duinvallei op de Kabbelaarsbank
natte duinvallei op de Kabbelaarsbank

Parkeren: gratis op de parkeerplaatsen van het dagrecreatieterrein aan de Middeplaat (navigatie Middelplaat, Kabbelaarsbank).
Let op: in het gehele surfgebied aan de Kabbelaarsbank is het betaald parkeren. 

Parkeren kan ook gratis op het parkeerterrein van het Informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam Binnenzijde 25 te Ouddorp (navigatie Kabbelaarsbank). Tel: 088-2848210.

De wandelroutes starten bij de routepaal in de bocht van de Middelplaat. Dit is de weg naar camping Port Zélande.

Orchideeën zie je vanaf half mei tot eind juli. De Parnassia bloeit in augustus en september. Overige planten en bloemen kun je bewonderen vanaf april tot oktober. Ook tijdens een droge zomer of strenge winter is dit gebied de moeite waard om te bezoeken. Er is altijd iets te zien en door de natte ondergrond is het altijd groen.

Informatie:
www.staatsbosbeheer.nl
Of stuur een bericht naar Wandelen en Reizen

Grote kans dat je mij tegenkomt op de Kabbelaarsbank, maar als je het leuk vind kun je ook naar mij vragen in het Informatiecentrum Grevelingen. Ik vertel graag met passie over dit natuurgebied.

2 reacties

  1. Zeker een bijzonder, afwisselend gebied! Ik adviseer wel de routes volledig los te laten, de routegeleiding is zeer incompleet, houd soms zelfs volledig op of wijst 2 verschillende kanten op. Genieten zonder frustratie doe je dus beter op eigen houtje!

    1. Hoi Naomi, bedankt voor je reactie. Het klopt dat de routepaaltjes niet compleet zijn. Dit is gemeld bij de boswachter van het gebied. Verdwalen kan daar niet, dus gewoon lekker rondstruinen.
      Groetjes,
      Digna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *