Vogels spotten in je tuin of op je balkon

Vogels spotten hoeft niet altijd in de natuur

Vogels spotten kan heel goed in je eigen tuin, vanaf je balkon of gewoon in je straat. Vogels zijn altijd en overal.

Zoals jullie wellicht weten ben ik een beetje hobby vogelaar. Niet heel fanatiek hoor, maar ik vind vogels gewoon leuk. Ik probeer al jaren de IJsvogel en de Blauwborst vast te leggen, maar het lukt maar niet. Ik heb ze wel gezien en gehoord, maar mijn doel is de vogels ook fotograferen. Uren en uren heb ik in het bos gezeten, gelegen en gestaan om die ene vogel op de foto te krijgen. Heel veel teleurstellingen heb ik al verwerkt.

Ik schreef eerder al een blog over waarom vogels kijken leuk is.

Afgelopen jaar was ik het ineens zat. Ik moest een keuze maken tussen vogels kijken en zeulen met een zware camera met telelens of gewoon lekker wandelen en een kleine, lichte camera meenemen voor wat foto’s. Ik heb het vogelen even gelaten voor wat het is.

En dan, als je het niet verwacht

Pas als je het niet verwacht gebeurt het ineens. Nee, niet de IJsvogel of de Blauwborst. Maar wel iets heel bijzonders: een Sperwer in de tuin.

Sperwer

Deze prachtige sperwer zat zeker 20 minuten in de tuin, precies op de houder van de vetbollen, vlak naast de koker met zaad. Meestal ligt mijn camera binnen handbereik, maar deze keer juist niet. Ik rende naar boven om mijn camera te pakken en gelukkig zat hij er nog.

Heel rustig zat hij te wachten tot er kleine tuinvogels of duiven in de tuin kwamen. Onze tuin ligt vlakbij een landgoed en het wemelt hier van de vogels. Ik voer ze flink en de hele dag door is het een drukte van jewelste.

Tijdens het bezoek van de Sperwer is er geen vogel meer te bekennen. Vlak nadat hij weg was kwamen alle vogels weer terug in de tuin.

Ik maakte het volgende filmpje van de Sperwer

Niet alleen een roofvogel in de tuin

Dit jaar is onze tuin bijzonder goed in trek bij verschillende vogels. Meestal zitten er rond de 40 mussen van verschillende soorten. De Koolmezen en Pimpelmezen zijn ook rijk vertegenwoordigd. Af en toe een Groenling en een aantal Vinken.

Vlak voor de heftige koude periode kreeg ik een mooie verrassing. 4 Staartmezen hingen samen aan de vetbollen. Wat zijn dit bijzonder leuke beestjes.

Staartmezen

Tijdens de sneeuw kwamen er bijzondere gasten

Gedurende de koude week met veel sneeuw waren er dagelijks bijzondere gasten in onze tuin.

De Keep

tuinvogel keep

Vinken

tuinvogels Vinken

Waar vind jij de leukste vogels?

Ik realiseer me dat niet iedereen een tuin heeft, maar ik garandeer je dat je ook vanaf je balkon of in je straat de leukste vogels kunt spotten. Wat je kunt doen is voer en vetbollen ophangen. Liefst niet in een netje, maar in een houder. Dat trekt zeker vogels aan. Als het extreem weer is, zoals afgelopen winter, dan komen er zeker bijzondere gasten op af.

Verder is er wat geduld bij nodig en je moet een heldere blik hebben. Focus. Je hoeft echt geen uren in een bos te gaan zitten om leuke vogels te zien.

Concentreer je eens op struiken en bomen. Als je goed luistert hoor je van alles. Probeer het geluid te traceren en de vogels te spotten. Met een beetje geluk heb je al snel resultaat.

Wat is er nu leuker als je vanuit je luie stoel door het raam allerlei vogels kunt bekijken? Probeer het maar eens. Enne….oefening baart kunst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *