Wandelen in Brabant: Stippelberg

Wandelen in Natuurgebied Stippelberg in Brabant

Stippels, breuklijnen en hoogteverschillen. Wandelen in natuurgebied Stippelberg is afwisselend en een aangename verrassing in de natuur van Brabant.

Wandelen in Brabant Stippelberg

Natuurgebied Stippelberg hoorde vroeger bij het heidegebied De Peel. Eind negentiende eeuw werd een stuk grond verkocht en stichtte een textielfabrikant onder andere landgoed De Stippelberg in het gebied. In het begin van de twintigste eeuw is hier een bos aangeplant. Dwars door het natuurgebied Stippelberg loopt de Peelrandbreuk. Continentale platen van het aardoppervlak zijn op deze plek gebroken. Dit zorgt voor hoogteverschillen van soms een paar meter.

Wandelen in Brabant Stippelberg

De naam Stippels komt van opgestoven zand dat vanuit het westen kwam. Het zand vormde op hoger gelegen delen hopen zand. Dit werden Stippels genoemd. In de twintigste eeuw werd het stuifzand vastgehouden door aanplant van dennenbos.

Het gebied Stippelberg is nu eigendom van Natuurmonumenten. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes: de rode route van 5 kilometer en de blauwe route van 7,5 kilometer.

De Stippels zijn te zien langs de rode route. Wij kozen voor de blauwe route, simpelweg omdat deze langer is.

Wandelen in Brabant Stippelberg

Waar vind je natuurgebied Stippelberg

Natuurgebied Stippelberg vind je aan de Stippelberg bij De Rips, niet ver van Gemert en Bakel.
De wandelroutes starten vanaf parkeerplaats De Rip bij de boswachterswoning.

Wandelen in Brabant, de blauwe route van Stippelberg

De blauwe route is de langste route en begint aan de overkant van de weg, bij de boswachterswoning. De route is goed gemarkeerd.

Het begin vind ik wat saai. Lange rechte lanen, brandgangen en hoge naaldbomen. De saaiheid slaat echter snel om naar blijdschap, want wat is het hier mooi. Vol verwondering geniet ik van een afwisselend landschap met hier en daar spannende doorgangen. Het laatste stuk lopen we zelfs helemaal tussen de Rhodondendrons. Wat zal dat hier prachtig zijn van april tot eind juni als ze in bloei staan.

De route loopt afwisselend langs heidevelden,  mysterieuze berkenbossen, spannende naaldbossen met veel mos op de grond en natte gedeeltes met speelse vlonderplanken.

Wandelen in Brabant Stippelberg

Bekijk ons filmpje van Wandelen in Brabant: Stippelberg:

Zo’n prachtige dag in Brabant met een mooie wandeling voelt alsof ik op vakantie ben geweest. Genieten met een grote G.

De houten uitkijktoren versus D’n blikken emmer

Op de blauwe route kom je een houten uitkijktoren tegen. Bovenop de toren heb je een prachtig uitzicht over de heidevelden. De toren is makkelijk te beklimmen via 2 houten trappen.

Kies je voor de rode wandelroute, dan kun je paalklimmen op de uitkijkpaal met een blikken emmer. Deze staat op het hoogste punt op een stuifduin. Omdat wij de blauwe route lopen zien we deze Blikken Emmer niet.

Wandelen in Brabant Stippelberg

Grote hopen poep. Op zoek naar de Schotse Hooglanders

In het gebied lopen paarden en Schotse Hooglanders. Zij zorgen voor de begrazing in het gebied. We vinden wel grote hopen (vers) poep van de Schotse hooglanders, maar de dieren zelf zien we niet. Ze hebben een erg groot gebied om te lopen en ze zijn waarschijnlijk nu net aan de andere kant.

Het blijft tot het laatste spannend of we ze tegenkomen, maar helaas gebeurt dat niet.

Stippelberg in Brabant krijgt een dikke tien

Wat ons betreft is Wandelen in Brabant: Stippelberg zeer de moeite waard. Een afwisselende wandelroute met een mooie afstand van 7,5 kilometer, makkelijk langer te maken door ook de rode route van 5 kilometer te lopen.

Wandelen in Brabant Stippelberg

Informatie:
natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/stippelberg

Meer zien van onze wandelingen:
youtube.com
wandelenenreizen.nl/wandelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *