Tenerife: Playa de las Americas of liever het binnenland

Strand, zee en drukte of liever rust en natuur

Tenerife. Het grootste eiland van de Canarische eilanden, waar een heel jaar door een lekkere temperatuur heerst. Een zonbestemming binnen Europa voor de wintermaanden en in de zomer een drukte van jewelste.

Playa de las Americas is dè place to be op Tenerife. Tenminste, als je van zon, zee, strand en drukte houdt. Playa de las Americas is volgebouwd met hotels en winkels. Een walhallah voor de luie vakantieganger. Je stapt zo vanuit je kamer het zwembad in of het strand op en om te winkelen hoef je niet verder dan een paar meter te lopen.

Tenerife
Playa de las Americas

In de winter en het vroege voorjaar is het nog fris. Ik vind het zeewater echt te koud en het zwembad kan me ook niet bekoren. Met enige verbazing kijk ik hoe mijn puberzoon geniet van ons weekje samen en zo het koude water inplonst. De gemiddelde leeftijd is in deze tijd aanzienlijk hoger dan in de zomer. Het is niet druk en wat men vooral doet is luieren en winkelen. Elke hotellobby is een winkelcentrum en je hoeft in principe de deur niet uit.

Tenerife
Strand van Playa de las Americas

Heerlijk als je daarvan houdt, maar voor mij persoonlijk is dit het niet. Samen met mijn zoon zocht ik de stilte en de rust van het binnenland op. Vooral als liefhebbers van vogels, bos, maar ook de zee is Tenerife een geweldig eiland.

Zona Recreativo om vogels te spotten

Als je ervan houdt om vogels te spotten, dan ben je op Tenerife op de juiste plek. De in Nederland zeldzame Hop kom je hier overal tegen. Zelfs in de drukke toeristenplekken scharrelt de Hop zijn maaltijd bij elkaar, zich niets aantrekkend van de hordes mensen.

Hop Tenerife
In Nederland is de Hop zeldzaam, op Tenerife zie je ze overal

Moeilijker te spotten is de Blauwe Teidevink. Deze vink komt alleen voor op Tenerife en alleen in de bossen rondom vulkaan De Teide. Na enig zoekwerk vonden wij de geschikte plek om de Teidevink op de foto te zetten. Zoek naar de Zona Recreativo. Dit zijn picknick- of recreatieplekken in het bos. Bijvoorbeeld Las Lajas aan de TF21 en Pinar Chio aan de TF38. Ga hier eens rustig zitten en observeer de vogels. Er zijn meerdere drinkplaatsen in het bos gemaakt en hier ga je zeker de bijzonder vogels zien. Wij zagen inderdaad de blauwe Teidevink, maar ook spechten en kanariesoorten.

Blauwe Teidevink
Blauwe Teidevink
Vogels Tenerife
Bonte specht, Teidevink en kanarie
Area Recreativa Tenerife
Area Recreativa Tenerife

Vilaflor waar je in alle rust iets kunt drinken

Vlak voordat je richting vulkaan de Teide op gaat, passeer je het dorpje Vilaflor. Een heerlijke plek om rustig op het terras neer te strijken en wat te drinken. Je moet hier geen haast hebben. Alles gaat op het gemak en de serveerster maakt tijd voor een praatje. Loop een rondje en geniet van de oude huisjes en het kneuterige dorpje.

Vilaflor
Vilaflor

De route naar de Teide is al een feest op zich

Een bezoek aan vulkaan de Teide is uiteraard een hoogtepunt op Tenerife. Jammer is wel dat je ver van te voren je ticket moet boeken en de parkeerplaats overvol is. Je moet ver weg parkeren en een flink stuk omhoog lopen om er te komen. Als je pech hebt is het weer te slecht en kun je niet naar boven. Dan moet je opnieuw reserveren en de volgende dag nog een poging doen. Het kost je heel veel tijd om er te komen. Zelf zijn wij niet boven geweest. Wij hebben meer genoten van de route er naartoe.

Tenerife
Kronkelende wegen op Tenerife

Van Playa de las Americas rijd je via de TF51 en de TF21 een schitterende route naar de Teide. Neem de tijd en stop regelmatig om te genieten van het landschap.

Tenerife
Vulkaan El Teide op Tenerife
Tenerife
Tenerife
Tenerife
Zandduinen op Tenerife
Tenerife
De wegen op Tenerife zijn keurig netjes

Los Gigantes en terug naar de kust

Om nog meer te genieten van het mooie eiland kun je de TF38 uitrijden richting Chio. Deze weg kronkelt door de bergen en de bossen naar het westen. Overal heb je prachtige uitzichten zoals naar het kleinere eiland La Gomera.

Gran Canaria
In de verte zie je La Gomera

Los Gigantes mag je niet overslaan. Dit zijn gigantische rotsen aan de westkant van Tenerife. Je kunt er niet op komen, maar als je de TF82 volgt richting het zuiden kom je er vlakbij. Overal langs de weg zijn parkeerplekken waar je even kunt stoppen voor een paar foto’s.

Los Gigantes
Los Gigantes
Tenerife
De westkust van Tenerife

We hebben geprobeerd om bij Punto de Teno te komen, maar dat is helaas niet gelukt. Je mag er niet heen met de auto en moet verplicht in een bus die op en neer rijdt vanuit het dorpje Teno. Wij waren er eind van de middag, maar we mochten niet meer mee omdat de bus alleen nog mensen ging ophalen. Jammer, maar deze bewaren we voor de volgende keer. Het moet spectaculair zijn.

Tenerife is een prachtig eiland om rond te rijden en te wandelen. Persoonlijk ga ik liever weg van de kust, maar smaken verschillen.

Meer lezen?
Tenerife-de-mooiste-autoroute
Tenerife-het-regenwoud-van-anaga
carnaval-op-tenerife

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *