Carnaval op Tenerife

Het op één na grootste en meest bekende carnaval ter wereld

Toen ik met mijn vijftienjarige zoon een weekje Tenerife boekte in de voorjaarsvakantie had ik geen idee dat we terecht zouden komen bij het op één na grootste carnaval ter wereld. Wie verwacht nou dat een Spaans eiland bekend staat om het belangrijkste en meest bekende carnaval van Europa en het tweede ter wereld?

De hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz, is dé plek om carnaval te vieren. De reden dat hier grootste carnaval ter wereld na Rio de Janeiro in Brazilië wordt gevierd is ontstaan uit toeristisch oogpunt. Het ministerie van toerisme in Spanje schreef toerismewedstrijden uit om meer toeristen naar Spanje te trekken. Het carnaval op Tenerife trekt al jaren zoveel toeristen aan, dat het al vele malen als winnaar uit de bus is gekomen. Momenteel streven ze naar een vermelding op de lijst van Wereld Erfgoed van Unesco.

Niet alleen de optocht, het is een week lang feest op Tenerife

Een week lang wordt er door honderdduizenden mensen feest gevierd. In 2019 zijn er 400.000 bezoekers geteld. Wij stonden daartussen en dat was heel bijzonder, ook al hebben wij alleen maar de optocht gezien. Er is uiteraard nog zoveel meer tijdens deze feestweek, maar als toerist is vooral de optocht interessant om bij te wonen.

Vanaf 16.00 uur loopt de optocht vier uur lang door de straten van Santa Cruz

Het lijkt niet te doen met zoveel mensen op straat, maar eigenlijk was het allemaal zeer eenvoudig. Rond 13.00 uur waren we in de stad. Ruim op tijd om de auto te parkeren aan de Avenue la Constitutión. Hier is een ruime parkeerplaats waar we voor een euro konden staan. Elke plek, elk hoekje en gaatje was vol, maar wij waren nog net op tijd. Vanaf de parkeerplaats liepen we richting de grote rotonde waar de kermis al begon en in de straat rijen stoelen klaar stonden. Achteraf gezien hadden we hier kunnen gaan zitten, maar dan moesten we nog drie uur in de brandende zon wachten. Wij kozen ervoor om eerst iets te gaan eten in de stad en stonden om 15.00 uur klaar voor de parade. Alle stoelen waren toen al bezet.

Een aaneenschakeling van schitterende costuums met veren en glitters

Klokslag vier uur barste het los. De eerste paar wagens waren eigenlijk niet anders dan dat wij kennen van het carnaval in Zuid Nederland. Mooi, maar niet wat wij hier op Tenerife hadden verwacht. Het viel eigenlijk een beetje tegen. Na vijf van dit soort wagens kwamen de eerste veren costuums zoals wij ze kennen van tv uit Brazilië en dat was de start van een vier uur durende optocht van glitter en glamour. Elk dorp op Tenerife, elke vereniging en elk buurtschap doet mee. Duizenden mensen, gekleed in costuums met veren en glitters trekken voorbij, afgewisseld met samba bands en andere muziekgezelschappen. Kinderen van drie jaar, seniorden van in de tachtig en alles wat er tussenin zit.

De optocht duurt eindeloos en dan ben je er wel klaar mee

Nadat we ruim drie uur hadden gestaan en de optocht hadden bekeken begaven onze voeten het. Het werd al schemerig buiten, maar de optocht was nog lang niet klaar. Wij zijn rond 19.00 uur terug gelopen richting de kermis met het idee om nog een kleine snack te eten, maar dat was geen doen. Moe maar voldaan kwamen we bij de auto aan en reden terug naar Playa de las Américas in het zuiden van Tenerife.

Ondanks dat er 400.000 mensen op straat waren, voelde dat niet zo. We hadden makkelijk parkeerplek, stonden ruim en er werd niet geduwd of moeilijk gedaan. Het was één groot feest en ik kan iedereen aanraden om de tweede grootste carnavalsoptocht ter wereld een keer te gaan bekijken. Wij komen uit Zeeland en zijn helemaal geen carnavalvierders, maar dit was wel heel bijzonder om mee te maken.

Een kleine foto impressie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *