Schelpen tellen, hoe werkt dat
Op de derde zaterdag in maart is het nationale Schelpenteldag. Of eigenlijk, internationale Schelpenteldag, want ook in België en Frankrijk worden schelpen geteld. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Schelpen tellen, dat is toch onbegonnen werk?
Hoe worden de schelpen geteld
Alle schelpen tellen is inderdaad onbegonnen werk. Daarom is er een systeem bedacht waarbij een goed overzicht wordt weergegeven van welke schelpen er op de stranden te vinden zijn. Het werkt als volgt:
alle deelnemers kiezen een plek op het strand en markeren dat met…juist, een schelp. In een cirkel rondom dat punt raap je 100 schelpen op. Deze 100 schelpen sorteer je op soort en daarna vul je op een lijst in hoeveel van elke soort je er gevonden hebt op die plek. Het is niet moeilijk en ook niet heel veel werk.
Om alle schelpentellers te ondersteunen zijn er op verschillende plekken zogenaamde experts aanwezig om te helpen bij het determineren, het benoemen van de soorten. Dus ook als je helemaal geen kenner bent, maar wel graag op het strand loopt kun je meedoen. Samen met mijn partner van LM SeA, Hester Loeff sta ik ook bij zo’n steunpunt op het strand. Dit jaar is dat Renesse bij strandpaviljoen De Haven van Renesse. Niet dat ik een expert ben, maar ik weet wel wat van schelpen, vooral hoe je ze moet zoeken en gelukkig sta ik niet alleen.
Vooral samen bezig zijn voor een goed doel, elkaar ontmoeten, schelpen benoemen en ontdekken dat er zoveel moois te vinden op het strand is het mooie van deze dag. Deelnemers van voorgaande jaren gaan heel anders kijken naar het strand en dat vinden wij als strandexcursie organisatoren erg leuk.
Waarom worden de schelpen geteld
De reden om elk jaar schelpen te tellen is simpel: op deze manier komt er een inzicht van de schelpen in de zee en op het strand. Sommige schelpen zijn jong en anderen zijn oud of fossiel. Door deze jaarlijkse Schelpenteldag komt er een goed beeld voor de wetenschap van alle schelpen.
Wie organiseert de Schelpenteldag
De Schelpenteldag wordt georganiseerd door Naturalis in samenwerking met de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, het Groene Strand, het NIOZ, Stichting Anemoon en vele vrijwilligers.
Wil jij ook mee doen met schelpen tellen
Iedereen kan meedoen aan deze dag om schelpen te tellen. Niet alleen kenners van schelpen en fossielen, maar ook als je graag op het strand bent, regelmatig op het strand wandelt, lekker dichtbij het strand woont of gewoon graag iets wil doen voor de natuur. Iedereen is welkom. Meer informatie vind je op de website schelpenteldag.nl. Hier kun je meteen ook aanmelden om mee te doen als schelpen teller.