Zo rijd je eenvoudig naar de Mont Ventoux

Mont Ventoux beroemd en berucht

We waren het niet van plan, de Mont Ventoux op gaan. Maar van meerdere mensen kregen we de tip om dit toch vooral wel te doen. We waren er in de buurt, dus toch maar besloten deze beroemde en beruchte berg op te rijden.

Niet op de brommer, maar gewoon met ons camperbusje. En dat is maar goed ook. De brommers zouden er moeite mee hebben gehad. Wat een bult is het.

Mont Ventoux

Het begint allemaal heel simpel en saai

De Mont Ventoux heeft 3 toegangswegen. De ene weg begint in Malaucène, de ander bij Bedoin. Wij kozen voor de route vanaf Sault.  We moeten letterlijk dwars door Sault rijden om bij het begin van de D164 te komen, de weg naar de top van de Mont Ventoux.

Sault is een klein stadje met in het midden een leuk plein met restaurantjes en winkeltjes. Een bezoekje zeker waard.

Het eerste stuk van de route is simpel en saai. Een kronkelende weg door het landschap, langzaam stijgend door bosgebied. Fietser na fietser komen we tegen. Zowel berg opwaarts als naar beneden. De meesten die van boven komen hebben een jasje aan. Vreemd, want het is zeker 25 graden.

Mont Ventoux

Hoe hoger je komt op de Mont Ventoux, hoe kaler en kouder het wordt

Naarmate we langzaam maar gestaag omhoog rijden wordt de weg wat steiler. De bossen verdwijnen langzaam en de kaalheid van de berg komt steeds meer in zicht.

Een week nadat wij hier rijden zal de Tour de France hier passeren. De renners moeten op woensdag 7 juli 2021 twee maal de Mont Ventoux op rijden. We zien langs de hele route overal al hekken staan. De camperplaats staat al vol. Zij zullen hun plek niet meer verlaten en hier minimaal een week blijven staan. Het zal vast gezellig zijn.

Parkeren is langs de hele route ten strengste verboden. Fietsen kan nog wel en dat wordt ook veelvuldig gedaan.

Mont Ventoux

Het uitzicht vanaf de top is prachtig, maar verschrikkelijk koud

Ons volkswagen T4 camperbusje heeft er zichtbaar moeite mee. Maar wie er nog veel meer moeite mee hebben zijn de fietsers. Mensen wat is dit zwaar. We zien ze ploeteren. Afstappen, lopen, rusten, water drinken en weer doorgaan. Wij hebben enorm respect voor iedereen die ooit en nu deze berg op fietst.

Bovenop de Mont Ventoux heb je een prachtig uitzicht over de Provence in het departement Vaucluse.

Het is er wel steenkoud. Een waait een harde wind en we houden het in onze korte broek met een vestje slechts een paar minuten uit om hier te staan. Nu weten we meteen waarom alle fietsers die naar beneden rijden een jasje aan hebben.

Mont Ventoux

Mont Ventoux

Ben je in de buurt, ‘pak’ hem dan mee

Als je in de buurt bent moet je zeker naar de top van de Mont Ventoux. Doe het op de fiets, doe het lopend, op de motor of gewoon met de auto of camper. Het is een kale berg, maar zeer de moeite waard.

Op de terugweg naar beneden stopten we nog even bij het herdenkingsmonument van Tom Simpson. Hij overleed op 13 juli 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux tijdens de ronde van Frankrijk, de voorloper van de Tour de France. Dit zie je onder andere in het filmpje dat ik maakte op de Mont Ventoux:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *