Wandelen op het schiereiland van Hyères
Het schiereiland van Hyères is ongeveer 13 vierkante kilometer groot en daarmee ideaal om te wandelen. Op de schiereiland vind je de dorpjes Giens, wat meteen het grootst is en dorpjes met de heerlijke tropische namen La Madrague, La Polynésië, La Bafine en La Tour Fondue. En ik maar denken dat de laatste een tour is die je kunt maken en waarbij je onderweg fondue eet. Wist ik veel…
Vanuit La Tour Fondue kun je met de boot naar het eiland Porquerolles varen. Dit hebben wij ook gedaan en daarover vertel ik in een ander blog.
Op de lange, smalle flanken naar het schiereiland van Hyères toe vind je nog dorpjes als La Bergerie, La Capte en Les Pesquiers. Wij reden steeds de veel smallere, maar veel mooiere en rustiger route langs Plage de l’Almanarre. Een lange strook langs het water. Het water van de Middellandse zee.
Ons camperbusje stond op de prachtige camping Olbia in La Madrague. Van daaruit maakten we tochten op onze brommers, de Honda Dax, waarover later meer. Op een iets minder warme dag wandelden we een route over het kustpad van zo’n 6 kilometer. Dat klinkt niet heel ver, maar het pad had een ruige ondergrond en de hoogteverschillen waren flink.
Ik maakt er het volgende filmpje over:
Wat maakt de omgeving van Hyères zo bijzonder
Het schiereiland van Hyères ligt midden in de Middellandse zee. Pointe des Salis is het meest zuidelijke puntje van het Europese vasteland in de Middellandse zee. Het ligt aan de Côte ‘d Azur.
De sfeer die hier over het algemeen heerst is kalm. Het klimaat is prettig. Al is het hier in de winter ook kouder en zijn er geen toeristen, het is er vredig. In de zomer barst het van de toeristen, maar door de hele entourage merk je daar weinig van. Er wordt gegeten, gedronken en gelachen. Er wordt vooral gesurft en gewandeld. De Fransen zijn hier vriendelijk. Het totaalplaatje klopt en wij houden van deze, bijna Caribische, sfeer.
Wandelen over het kustpad van Hyères
Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes over het schiereiland van Hyères. De mooiste en langste is de Sentier littoral Giens, het Kustpad van Giens. De informatie op internet hierover is summier. Ik heb het volgende gevonden: hyeres-tourisme.com.
Ze geven aan dat je er ongeveer 3 uur over doet. Wij hebben er bijna 5 uur over gedaan, maar dat komt vooral omdat ik heel vaak stop om te filmen en te fotograferen en vooral ook omdat we er echt van genieten. De vele uitzichtpunten zijn fenomenaal.
Deze route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het is ook essentieel om goede wandelschoenen aan te doen. Ik wilde eerst op mijn teenslippers, maar ik heb mensen zien ploeteren en glijden op slippertjes, dus ik was blij dat ik mijn wandelschoenen aan had.
Omhoog en omlaag over onregelmatige ondergronden
Het pas is niet legaal. Je loopt dan weer over boomwortels, dan weer over gravels en soms moet je echt een stukje klimmen. De hoogteverschillen zijn flink en soms is het gewoon steil.
Het is dus best even ploeteren af en toe, maar de route is zo verschrikkelijk mooi dat het zeker de moeite waard is. Neem veel water mee. Onderweg kun je ergens eten, drinken of water tappen. Het is hier vaak erg warm en dan heb je zo anderhalf tot twee liter water nodig.
Wij hadden zelfs een kleine regenbui op de zuid kaap, maar dan nog is het warm.
Point de Salis
Dit punt is dus het meest zuidelijke punt van het Europese vasteland in de Middellandse zee. Dat vertelde ik al. Op dit punt staat een ronde silo. Hierop stond in de 18e eeuw een olievatvuurtoren, de Fare Escampo Bariou. Gek genoeg is de punt van het eiland dat Escampo Bariou heet een stukje verderop.
In de silo zat de olie waar de vuurtoren op brandde. Je kunt naar de silo lopen door een hoge, smalle trap af te lopen.
Naast de trap is een schuine helling. Dit gebruikten ze als een soort rails om de olie aan te voeren. Wij kregen meer de indruk dat er vanaf zee hier spullen naar boven werden gebracht, maar dat is niet zo. Tijdens de tweede wereldoorlog is deze plek gebruikt door het leger. Er is hier enorm gevochten. Even voor de silo stonden ooit kleine huisjes, maar daar zijn alleen nog ruïnes van over met heel veel kogelgaten.
Het hele binnen gebied van dit deel van het eiland is militair terrein. Er omheen zijn de campings. Je wandelt soms een stukje door het militair gebied, maar daar merk je niets van. Bovenop het hoogste punt staan satellieten. Hier omheen staan hekken. Dit is nog in gebruik door de militairen.
Neem je zwemkleding mee
Tijdens de wandeling kom je op verschillende plekken kleine strandjes tegen of rotsen waar vanaf je in het water kunt springen. Er weer uit komen is een ander verhaal.
Neem vooral je zwemkleding en een handdoek mee op deze wandelroute.
Conclusie: Het schiereiland van Hyères is een geweldige plek om te relaxen, te wandelen en te watersporten. En soms kom je bijzondere dieren tegen.
Informatie
cotedazur.nl
hyeres-tourisme.com
Lees ook: roadtrip-frankrijk-1-de-hoogtepunten