Over de Chinese toren die niemand kent en waar velen dagelijks langs lopen

Soms raak je gefascineerd door een object dat je ziet op internet en wil je niets anders dan dat object vinden. Zo raakte ik, als liefhebber van torens, enigszins opgewonden van de Chinese toren in Park Oranjewoud, Friesland.

Afgelopen weekend was het zover. Ik bracht een bezoek aan mijn vriendin in Heerenveen. Zij verhuisde vorig jaar van Brabant naar Friesland en tot mijn ongenoegen had ik haar nieuwe onderkomen nog niet gezien. Hoog tijd om een weekend naar het hoge noorden te vertrekken. Een mooie combinatie met mijn wens om de Chinese toren te bezoeken.

De zoektocht was nog niet zo makkelijk. De wandeling die ik gepland had liep door Park Oranjewoud en daar zou de Chinese toren te vinden zijn. Een duidelijk adres van de Chinese toren kon ik niet vinden op internet dus restte mij het ter plekke aan de lokale bewoners te vragen.

Ik begon mijn zoektocht vanuit B&B Het Kleine Buiten aan de Marijkemuoiwei 21 in Oranjewoud. Overigens een keurige B&B met een geweldige ruimte en vriendelijke eigenaar. De eigenaar kon mij niet vertellen waar de Chinese toren zich moest bevinden, maar later begreep ik dat de eigenaar niet van oorsprong uit deze omgeving komt, dus het is hem vergeven. Het leek ons het beste gewoon te gaan lopen en onderweg nog maar eens te vragen.

Naast de B&B staat een Klokkenstoel uit de 13e eeuw, behorend bij een oude begraafplaats. Deze klokkenstoel is ook een monument.

De klokkenstoel uit de 13e eeuw
De klokkenstoel uit de 13e eeuw

De Belvedère toren was snel gevonden. Nog geen 300 meter lopen van de B&B sloegen we een bospad in en steeg de toren hoog boven ons uit. Het was een behoorlijke klim en het uitzicht was geweldig. Helaas een regenachtige dag en wat minder helder, maar zeker de moeite waard. Hier kun je zien hoe plat Nederland is en hoe weids uitgestrekt de landerijen zijn.

De Belvedère toren
De Belvedère toren
Uitzicht vanaf de Belvedère toren
Uitzicht vanaf de Belvedère toren

De wandeling ging verder richting landgoed Oranjewoud. Brede, rechte lanen met rijen strak geplante bomen. Soms aan de saaie kant. In de zomer, als alles mooi groen is, zal het hier vast een feest zijn om te lopen. In de Hollandse regen was het iets minder fraai. Onderweg hebben we aan verschillende wandelaars gevraagd waar we de Chinese toren konden vinden. Verder dan een verwijzing naar de Belvedère toren kwam niemand. Het leek erop dat geen enkele bewoner ooit gehoord had van de toren. En toch staan er foto’s op internet en moet de toren hier ergens staan.

We volgden de route om landgoed Oranjewoud heen. Het landgoed is afgesloten voor publiek en alleen toegankelijk voor het huren van een zaal. Na nog een aantal strakke, rechte paden te hebben gelopen zagen we ineens aan de rechterkant een bouwsel dat verdacht veel op de door mij gezochte Chinese toren leek.

De Chinese toren van Oranjewoud
De Chinese toren van Oranjewoud

De toren bestaat dus echt en staat op landgoed Oranjewoud. De toren is niet toegankelijk voor publiek en blijkbaar bij de bewoners in deze regio totaal niet bekend als Chinese toren. Men wandelt hier dagelijks in grote getale langs en iedereen kent het object, maar niet als Chinese toren. Voor mij, in de regen, toch een mooi moment, want ik heb wat ik zocht.

Onderweg passeerden we het Belvedère museum, waar we wat aten en dronken. Daarna werden we getrakteerd op wat mooie pandjes uit de 16e eeuw zoals Klemburg uit 17920.

Klemburg, een overblijfsel van buitenplaatsen uit de 16 eeuw 
Klemburg, een overblijfsel van buitenplaatsen uit de 16 eeuw

en een stel rondscharrelende ooievaars.

Informatie:

Park Oranjewoud
www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oranjewoud

2 reacties

  1. Hoi Lieneke,

    Hij staat ongeveer hier, verscholen tussen de bomen: 52°57’08.5″N 5°57’58.5″E
    Dit is op landgoed Oranjewoud. Je kunt niet dicht bij de toren komen, want deze staat echt op het landgoed en dat is niet toegankelijk. Je kunt de toren zien vanaf het pad. Dit pad loopt vanaf de Lindelaan naar het museum Belvédère. Ik hoop dat je hem nu wel vind, want het is zeker de moeite waard. Laat je het nog even weten?

    Groetjes
    Digna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *