Een pittige tocht naar de Vegas Grandes

Cuba, januari 2018

Vanuit Trinidad kun je Nationaal Park Topes de Collantes bezoeken. Je neemt een stukje van de weg richting Cienfuegos en slaat af naar weg nummer 152 richting Santa Clara. Net voorbij het dorpje El Choritto vind je aan de rechterkant een heus informatiecentrum. Even verderop de berg ligt kuuroord Kurhotel Escambray.

In het informatiecentrum hangen foto’s van alle watervallen die in de Topes de Collantes te vinden zijn. Wij vonden de Vegas Grandes de mooiste en grootste waterval, maar er zijn er nog 4.

In het informatiecentrum kun je voor 10 CuC p.p. (ongeveer 10 euro) een kaartje kopen. Dit kaartje wordt onderweg tijdens de wandeling gevraagd. Daarna rijd je terug richting El Choritto en sla je net na de school linksaf. Aan het eind van de weg zie je een bordje dat de route naar de waterval wijst. Daarna volg je het pad. Op sommige punten staat een klein zwart bordje met een wit wandelaartje erop. Deze bordjes moet je volgen.

De afstand naar de waterval is ongeveer 3 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar het pad daalt behoorlijk en na een kilometer bestaat het pad uit steile trappen en grote stenen. Op de heenweg is dat prima te doen, maar de terugweg naar boven is pittig. Zeker het onderste gedeelte waar het nat en glad is. Het is dus belangrijk om goede schoenen of stevige sandalen te dragen. Op teenslippers zou ik het niet proberen.

Na een kilometer kom je bij de grot. Dit is ook de plek waar naar je toegangskaart gevraagd wordt. De grot kun je in, maar deze is niet spectaculair groot.

Daarna loop je verder richting de waterval. Na een uurtje afdalen zie je van bovenaf de schitterende tweeling-waterval Vegas Grandes.

Als je doorloopt naar beneden kun je zwemmen. Het water is ijskoud en het is lastig om via de ruige stenen weer uit het water te komen, maar spectaculair is het zeker. Buiten is het altijd warm dus je bent snel weer droog voordat je de pittige tocht naar boven kunt beginnen.

Neem voldoende water mee op deze tocht. Je hebt het nodig. Het is niet makkelijk, maar ontzettend de moeite waard.

2 reacties

  1. Dank je wel voor je reactie Barbara. Wij vonden de Vegas Grandes de mooiste waterval, vooral omdat hij uit 2 delen bestaat. Beslist de moeite waard om heen te lopen.
    Groetjes
    Digna

  2. Hallo, hele mooie verslag. Hier ben ik zelf nog niet geweest. Wel bij het park “El Cubano” bij Trinidad, maar zo mooi waterval heb ik daar niet gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *