Bezienswaardigheden Curaçao

Curaçao is meer dan zon, zee en strand

Niets is zo fijn als een tijdje relaxen op een hagelwit strand met palmbomen. Maar na een paar dagen ben ik dat wel zat. Ik wil een paar bezienswaardigheden op Curaçao bekijken. Ontdekken, me verbazen. Ik wil spanning en avontuur. En jij?

  • Urban versus Urbex
  • Fort Beekenburg
  • Het Quarantainegebouw
  • Informatie

Bezienswaardigheden Curaçao: Fort Beekenburg en het Quarantainegebouw

Op Curaçao zijn er gelukkig mogelijkheden genoeg om op ontdekking te gaan. Rijden over onverharde wegen, wandelen naar de top van de Christoffelberg en het ontdekken van oude forten en Urban gebouwen, zoals Fort Beekenburg en het Quarantainegebouw. Bijzondere Urban locaties voor een Urbex ervaring.

Urban en Urbex op Curaçao

Maar wat is Urban eigenlijk? En wat is dan Urbex?

Het Quarantainegebouw

Urban
Letterlijk betekent Urban ‘stedelijk’. In de architectuur wordt de term Urban gebruikt om het buitengebied te ontwikkelen. Urban is ook een Engelstalige jongensnaam en betekent dan ‘van de stad’. Het komt uit het Latijn en betekent daar ‘stadsbewoner’.

Urban gaat dus grofweg over gebouwen.

Urbex
Urbex is de afkorting voor Urban Exploring. Het ontdekken, documenteren en fotograferen van infrastructuur door de mens. In de meeste gevallen gaat het om verlaten- en soms niet toegankelijke gebouwen. Soms bezoeken Urbexers ook oude bruggen, oude spoorlijnen, neergestorte vliegtuigen, gezonken schepen en nog veel meer.

De spanning die het met zich meebrengt om in verboden en vervallen gebouwen te ontdekken en te fotograferen is een geweldige ervaring en dus heel populair.

De kanonnen van Fort Beekenburg staan nog paraat

Urbex bezienswaardigheden op Curaçao

Op Curaçao zijn verschillende mogelijkheden om te Urbexen. Er staan genoeg verlaten forten en landhuizen. De meesten zijn gewoon toegankelijk. Een enkel fort of landhuis is afgesloten.

Ook al zijn de meeste plekken openbaar toegankelijk, het blijft spannend en bijzonder om er rond te lopen. Fotogeniek zijn de plekken in elk geval allemaal.

In dit blog geef ik je twee voorbeelden op Curaçao om te ontdekken. 

Kanonnen van Fort Beekenburg
Onder de grond in Het Quarantainegebouw

In een eerder blog schreef ik al over Klein Curaçao met de verlaten vuurtoren en het scheepswrak. Dit zijn allemaal mooie Urbex plekken.

Fort Beekenburg

Fort Beekenburg ligt op het schiereiland bij de Caracasbaai. Het fort is in 1703 gebouwd om het Spaanse Water te verdedigen. De Caracasbaai en het Spaanse Water dat daarachter ligt was één van de weinig plekken om aan land te komen op Curaçao. Het fort is gebouwd om Willemstad te verdedigen en dat is gelukt. In de achttiende eeuw zijn verschillende aanvallen van de Fransen en de Spanjaarden tegen gehouden.

Fort Beekenburg en de Caracasbaai

Het fort is genoemd naar Nicolaas van Beek. Van 1701 tot 1704 gouverneur van Curaçao en verantwoordelijk voor de verdediging van Willemstad.

De toren van Fort Beekenburg lijkt op de toren van een schaakspel. De toren is nog mooi in tact en de kanonnen staan er nog. Je kunt de toren op om te genieten van het mooie uitzicht.

Fort Beekenburg, een bezienswaardigheid op Curaçao

Verder staan op het terrein nog wat ruïnes, onder andere van een oude wateropvang. Dit ziet er uit als een huis, maar is een grote betonnen bak om water op te vangen. Het dak is eraf en via een oude trap kun je nog in het huis kijken. Vlakbij het fort is een grot.

Op zondag gaan veel lokale bewoners van Curaçao naar het strand om te barbecueën met familie en vrienden. Wij waren op zondag bij het fort en onderaan het fort zaten meerdere families te barbecueën met luide Caribische muziek. Dat maakt deze plek op zondag heel gezellig en de moeite waard om te bekijken.

Een oud waterhuis bij Fort Beekenburg

Je vind Fort Beekenburg op het schiereiland aan de Caracasbaaiweg.

Het Quarantainegebouw

Op een steenworp afstand van Fort Beekenburg, bovenop een rots en uitkijkend over zee staat het Quarantainegebouw.

Het Quarantainegebouw

Als je hebt over Urban Exploring is dit The place to be op Curaçao. Aan de buitenkant ziet het quarantainegebouw er nog enigszins toonbaar uit. Maar aan de binnenkant gaat het hart van de doorsnee Urbexer sneller kloppen. De constructie met de vele verticale balken, de kapotte houten vloer en de enorme leegte die er heerst zorgen ervoor dat de rillingen over je rug lopen. Het is dat buiten de zon schijnt en het hele eiland standaard in een feeststemming is, tenminste, zo lijkt het voor de argeloze toerist. Anders zou je echt een eng gevoel krijgen hier.

Wat ik me meteen afvraag is of deze constructie van houten balken er altijd al was, of is dit neergezet om het plafond te stutten? Hoe zag het gebouw er uit toen het in gebruik was? Dit soort vragen komen bij mij op als ik in zo’n ruimte loop. Het antwoord heb ik niet gevonden.

Urban Exploring in Het Quarantainegebouw

Jammer van de graffiti overal. 

Van 1874 tot 1883 was de Caracasbaai het quarantainegebied voor zieke zeelui. In het Quarantainegebouw verbleven zeelui tot zeker was dat ze niet besmet waren.

De ooit zo imposante entree van het Quarantainegebouw

Filmpje

Ik maakte het volgende filmpje van deze bezienswaardigheden op Curaçao:

Informatie
Gratis
De entree is gratis.
Reserveren
Reserveren is niet nodig.
Parkeren
Er is parkeerruimte genoeg.
Adres
Caracasbaaiweg Curaçao.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *