Skiën in Andorra

Brede pistes, weidse uitzichten en veel sneeuw. Heel veel sneeuw. Dat is Andorra in de winter. Een kleine staat in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. De liften zijn grotendeels verouderd, maar functioneren nog goed. Er komen steeds meer overdekte, brede stoeltjesliften bij, maar een groot deel is gewoon oud.

De pistes zijn goed en vaak heel breed. Je kunt er mooie dagtochten maken door veel goede verbindingen. Er zijn 2 skigebieden: Grandvallira en Vallnord. Wij waren in Grandvallira, het grootste gebied van Andorra.

Als je voor Après ski en grote feesten gaat, moet je niet naar Andorra. Andorra is qua skigebied rustig en sfeerloos. De restaurants in bijvoorbeeld Encamp zijn voorzien van TL verlichting en een gezellig kleedje ontbreekt. Het eten is eenvoudig, maar prima. Pas de la Casa is moderner en heeft meer sfeer. In restaurant El Provencal kun je heerlijk eten en de sfeer is erg gezellig. Doe Cindy de groeten van ons als je daar bent.

Andorra is aan te rijden in een dag, maar dat is wel een pittige lange dag. Het ligt midden in de Pyreneeën en het laatste stuk rijd je door de bergen. Vanuit Andorra ben je vrij snel in Barcelona. Leuk voor een dagtripje tussendoor.

Andorra is een belastingvrije staat en de prijzen liggen een stuk lager dan in de Alpen, maar pas op. Niet alle artikelen die je goedkoop kunt scoren zijn echt. Veel is nep. Zo wilde ik graag een spiegelreflexcamera kopen, maar even Googlen toonde aan dat dezelfde camera in Nederland goedkoper was en dat deze camera nog nep bleek ook. Parfum, sigaretten en drank zijn wel een stuk goedkoper.

Persoonlijk vinden wij de grote winkelcentra niets en hebben we deze ook zoveel mogelijk gemeden.

Andorra rijd je in een uurtje door. Je mag er bijna nergens harder dan 60 km per uur en overal zie je snelle, dure auto’s. Totaal onlogisch en een koddig gezicht.

In Andorra kun je ook leuke wandelingen maken, bijvoorbeeld bij La Vella, waar je ook een reuzenrad vind. Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden die vooral in de zomer begaanbaar zijn. Bij la Vella loopt een mooi wandelpad dat ook in de winter goed te doen is.

Fotoalbum

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *