Wintersport in Andorra

Andorra is meer dan alleen een koopgoot

‘Ga je op wintersport in Andorra?’ zei een bekende van ons. ‘Dat is toch één grote koopgoot?” Ja, het klopt, sigaretten en drank koop je zonder accijns en je wordt doodgegooid met winkels die allemaal hetzelfde verkopen. Maar Andorra is veel meer dan dat. Andorra als wintersportland is fantastisch. Het eten is goed, de bevolking is vriendelijk en nergens sta je lang in de rij. In 2015 waren wij er 12 dagen zonder kinderen. Dit keer mochten ze mee.

De reis erheen is wat langer, maar veel rustiger

Alleen de reis naar Andorra al. Het is wat verder rijden dan Oostenrijk of de Franse Alpen, maar het is ook veel rustiger op de weg. Wij reden met eigen auto in de voorjaarsvakantie naar Andorra voor een weekje wintersport en hebben zowel op de heenweg als de terugweg geen file gehad. Alleen de ring rond Parijs was een beetje druk, maar stilstaan hebben we niet gedaan.

In veertien uur inclusief stops ben je in één van de mooiste wintersportlanden van Europa.

Stoeltjesliften die niet overdekt zijn, maar is dat erg?

In Andorra zijn nauwelijks gondels en de stoeltjesliften zijn niet overdekt. Maar is dat erg in een land waar 300 dagen per jaar de zon schijnt? Nee. Dat is prima. Bij de liften is het niet druk en de wachttijden zijn niet langer dan een paar minuten. Heerlijk toch?

Wintersport Andorra

Het skigebied Grandvalira

Andorra heeft twee skigebieden. Grandvalira is de grootste met 110 kilometer aan pistes. Zelf ben ik niet zo’n durfal en de mooie blauwe en lichtrode pistes in dit gebied zijn voor mij prima. Voor mijn man en de jongens is er genoeg donkerrood en zwart. De pistes zijn breed en langgerekt. Je kunt helemaal van Pas de la Casa aan de Franse grens naar Encamp aan de Spaanse grens skiën of snowboarden. Daartussen liggen de dorpen Grau Roig, Soldue, El Tarter en Canillo. Allemaal bereikbaar via de pistes. Overal zijn kleine restaurantjes en barretjes. Het is een groot en gemoeddelijk gebied.

Encamp ligt direct tegen de hoofdstad Andorra la Vella aan en daarachter ligt de grens naar Spanje. Encamp is een wat minder bruisende stad. Het is er allemaal net wat ouderwetser. Pas de la Casa is hipper en telt veel meer uitgaansgelegenheden. De winkels zijn overal hetzelfde en in veelvoud aanwezig.

Tot diep in de nacht werd er op straat gegild en gezongen. Dat is dan ook echt het enige negatieve aan deze wintersportbestemming.

Wintersport Andorra

Andorra la Vella

Als je even wat anders ben rijd je in een half uurtje van Pas de la Casa naar Andorra la Vella. Hier vind je enorme winkelcentra en nog veel meer kleinere winkeltjes door de hele stad. Als je even verder kijkt dan alle aangeboden tax-free spullen, dan zul je ontdekken dat de stad ook mooie oude geheimen heeft. Struin eens door de straten van het oude gedeelte en je wordt keer op keer verrast.

Wintersport Andorra

Informatie
grandvalira.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *