De balts is begonnen
Een flamingo in Nederland? Ja en niet één, maar een heleboel. In december liet ik Wandelvrouw.nl Bregje Schipper na een lange wandeling in de Meeuwenduinen ook nog even de Flamingo’s zien. In het grootste zoutwatermeer van West Europa, de Grevelingen, overwinteren al jaren diverse soorten flamingo’s. Dit zijn voornamelijk Grote flamingo’s (Europese flamingo’s) en Chileense Flamingo’s. Ze broeden in het voorjaar in een meer net over de grens in Duitsland, maar overwinteren in Zeeland omdat het zoute water niet bevriest en veel voedsel bevat.
Bovenstaand filmpje maakte ik in maart en hierop is te zien dat de balts voorzichtig is begonnen. Nog niet alle flamingo’s doen mee, maar een gedeelte is al begonnen met het zoeken naar een partner. Dit doen ze door de nek uit te steken en een soort dans op te voeren onder luid geroep. In het voorjaar zullen ze terugkeren naar het Duitse meer en daar eieren uitbroeden. In het najaar keren ze dan weer terug naar Zeeland.
De flamingo in Nederland is eigenlijk niet zo bijzonder
De flamingo in Nederland is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Duizenden jaren geleden kwamen ze als algemene vogel voor in Europa en ons land. De reden dat ze uiteindelijk verdwenen zijn is waarschijnlijk omdat ze gewoon gegeten werden. Sinds de jaren zeventig keert er jaarlijks een groep flamingo’s terug naar Nederland. De laatste jaren is dat een behoorlijke grote en vaste groep in het Grevelingenmeer.
En hoe zit het dan met de kou?
Een flamingo kan toch helemaal niet tegen de kou? Onzin! Een flamingo kan heel goed tegen de kou. In Chili leven flamingo’s in het Andesgebergte waar het in de winter veertig graden kan vriezen. Dat is geen enkel probleem. Het is een fabel dat flamingo’s tropische dieren zijn.
Hoe herken je de verschillende flamingo’s
Hier in het Grevelingenmeer zit jaarlijks een groep met een mix van de Grote flamingo’s, ook wel de Europese flamingo genoemd en Chileense Flamingo’s. Inmiddels zijn deze soorten met elkaar gemixt en zijn er hybride soorten ontstaan die niet meer exact te herkennen zijn als de een of andere soort.
De Grote flamingo is lichter van kleur en heeft donker roze benen met iets donkere roze knieën. De snavel heeft een zwarte punt met een zwarte streep uitlopend naar boven.
De Chileense flamingo grijze benen met lichtroze knieën en een snavel die tot de knik zwart is.
Wanneer kun je de flamingo’s zien in het Grevelingenmeer
Flamingo’s spotten? De meeste kans heb je tussen oktober en maart bij de haven van Battenoord. Hier kun je ook mooi wandelen langs het meer.
Let op: een flamingo is een wild dier. Verstoor ze niet! Houdt eventuele honden aan de lijn en blijf op gepaste afstand. Het is verboden ze te verstoren en er met een drone boven te vliegen.
Mijn foto’s en films zijn gemaakt op afstand met een telelens. Zo kunnen we allemaal nog heel lang blijven genieten van de flamingo’s.