Mary Wie?

Stel je eens voor, de vroege 19e eeuw in Dorset, Groot Brittanië.
Een jonge dame, Mary Anning genaamd, zoekt naar fossielen op het strand, zoals wij dat nu doen. Mary is geboren in een arme familie en na voorbeeld van haar vader zocht ze naar fossielen om wat geld te verdienen. De toeristen uit die tijd wilden er graag voor betalen. Mary was goed en werd wereldberoemd door als eerste de Ichtyosaurus en Plesiosaurus te ontdekken.

Een paar weken geleden waren wij aan de Jurassic Coast om fossielen te zoeken. Ineens zagen we een dame gekleed in een grijze pofbroek en een boderiehemdje tegen de modderlawines aan kruipen. Haar neus raakte bijna de modder. Het was koud op het strand, maar ze had nauwelijks kleding aan, terwijl wij overdreven gekleed waren in dikke jassen en regenpakken. Deze vrouw was fossielen aan het zoeken. Het was Mary Anning. Geen twijfel over mogelijk. Zo moet het geweest zijn in de vroege 19e eeuw. Een arme vrouw zoekend naar fossielen om wat bij te verdienen werd de meest beroemde vrouwelijke fossielenzoeker en paleontologist van de eeuw. Wat een goed verhaal.

Foto: literarylyme.co.uk

Momenteel wordt er een film over het leven van Mary Anning opgenomen op de stranden van de Jurassic Coast. Wat wij zagen was een scene uit deze film. De film wordt uitgebracht in 2018. In de jaren 1799-1847, de tijd van Mary Anning, waren de stranden van de Jurassic Coast overspoeld met fossielen. De bewoners lieten ze liggen, totdat ze in de gaten kregen dat toeristen er geld voor wilden betalen. Sinds die tijd is de Jurassic Coast een populair gebied van fossielen zoekers en wij zijn daar één van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *