Wandelen langs Kanis en Kamerik

Het Groene Hart van Nederland

Midden in het Groene hart, omgeven door de Grecht, de Geer, de Oude Rijn en het Amsterdam Rijnkanaal liggen de dorpen Kanis en Kamerik. Niet ver van Mijdrecht en Woerden, en Utrecht op een half uur afstand. Een prachtige Hollandse omgeving waar je kunt wandelen langs wateren en kanalen. Elke twintig minuten rijdt er een bus vanaf Utrecht centraal die je in een half uurtje naar Woerden brengt. Daar kun je starten met een rondwandeling van 32,4 kilometer. Bron: routeyou.com.

Het lijkt op Giethoorn, maar dan zonder hordes toeristen. Kanis en Kamerik.
Het lijkt op Giethoorn, maar dan zonder hordes toeristen. Kanis en Kamerik.

Recht en hoekig Kanis en Kamerik

Het is wat rechttoe, rechtaan, maar op sommige plekken is Giethoorn er niets bij. Oude boerderijtjes liggend op een eigen eiland. Idyllisch is een woord dat ik altijd probeer te vermijden, maar voor deze omgeving weet ik even geen ander woord te verzinnen. Loop je liever een kortere route, dan is het Teylingenpad van 16 kilometer een aanrader. Bron: Klompenpaden.nl

Oud Hollandse ophaalbruggen en oude huisjes.
Oud Hollandse ophaalbruggen en oude huisjes.

Waar zijn de oosterse toeristen?

Veel oosterse toeristen zouden van deze omgeving smullen, maar ik vraag me af of ze hier wel eens komen.  Het is allemaal net wat te ver weg van de hoofdstad en andere toeristische trekpleisters. Daardoor kun je in deze omgeving nog rustig wandelen zonder busladingen toeristen tegen te komen. Hier en daar maak je een praatje met bewoners en daar blijft het bij.

Mijn lievelingsbomen, de knotwilgen langs het water
Mijn lievelingsbomen, de knotwilgen langs het water

Knotwilgen en broedende zwanen

Het hele landschap ligt vol met kleine watergangen en kanalen waarvan de Kamerikse Wetering de bekendste is. Mijn lievelingsbomen, de knotwilgen, staan hier volop en dat is genieten. Her en der zien we  zwanen en eenden op hun nest zitten. In alle rust kunnen zij hier hun kuikens uitbroeden. Niemand die ze stoort en de wandelaars en fietsers die passeren deert ze niet.

Weerspiegeling van de knotwilgen in de Kamerikse Wetering.
Weerspiegeling van de knotwilgen in de Kamerikse Wetering.

De omgeving biedt vele mogelijkheden om te overnachten in kleinschalige B&B’s, boerderijcampings en andere accommodaties waardoor je de wandeling in een meerdaagse tocht kunt plannen. Rust, ruimte en wandelen? Ga naar Kanis en Kamerik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *