Kanovaren tussen de krokodillen

Kanovaren op de Wekiva rivier in Florida

Als iemand tegen mij zegt dat iets gevaarlijk is en dat ik het beter niet kan doen, dan ga ik het juist doen. Kanovaren tussen de krokodillen was niet bepaald de favoriete keuze van mijn familie, maar gelukkig krijg ik mijn partner altijd wel mee op avontuur. Omdat we slechts twee dagen in Florida waren moesten we een keuze maken. Cape Canavaral op de eerste dag bezoeken stond vast. Hoewel ik normaal gesproken van te voren niets plan en op reis ter plekke wel zie waar ik terecht kom, was dat voor deze korte reis niet te doen. Ik had dus wat speurwerk op internet verricht en moest een keuze maken tussen een airboat tour en kanovaren tussen de krokodillen. We kozen voor het laatste. Kanovaren op de Wekiva rivier, waar het barst van de krokodillen. Of beter gezegd: alligators.

Het verschil tussen een krokodil en een alligator heb ik in een eerder blog al uitgelegd. Hier kun je ook meteen lezen en zien dat we uiteindelijk toch tijd hadden om ook de airboat tour te doen.

Een overzichtsfoto van de Wekiva rivier in Florida
Een overzichtsfoto van de Wekiva rivier in Florida

Op zoek naar de alligators

De Wekiva rivier (soms Wekiwa rivier genoemd) is een 16 mijl (25.7 kilometer) lange rivier die ontspringt bij de natuurlijke bron Wekiva Springs. De rivier kronkelt door Wekiva Springs State park. De Wekiva rivier vind haar aansluiting bij de St. Johns rivier, de langste rivier van de staat Florida.

In de rivier barst het van het wildleven. Vele vogelsoorten, schildpadden en dus ook alligators. Naast de vele dieren is het een ontzettend groene oase. En hier kun je dus heerlijk met een kano rondvaren.
Wij stapten op aan de Wekiva Circle, precies bij de bron van de rivier. Er zijn ook mogelijkheden om verderop aan de rivier in een kano te stappen, bijvoorbeeld bij Wekiva Island. Hier kun je ook fluisterbootjes huren.
Met mijn camera in de aanslag en een paar flesjes water voor het grijpen stapten we opgetogen in de kano. Vooraf moesten we een formulier ondertekenen dat we toch echt op eigen risico de rivier opgingen en bij het instappen werden we nogmaals gewaarschuwd voor de alligators en erop gewezen dat we vooral in de kano moesten blijven zitten.

Op zoek naar alligators in de Wekiva rivier
Op zoek naar alligators in de Wekiva rivier

Met de stroom mee gaat het makkelijk

Omdat we vanuit de bron de rivier op gingen hadden we een zachte stroom mee. Het paddelen ging als vanzelf. We hebben immers thuis een Canadese kano waar we zo af en toe mee op pad gaan.

Nog voordat we bij de eerste bocht waren had ik al een aalscholver op de foto, die prinsheerlijk op een uitstekende boomstam zat te drogen. Omdat ik nooit dieren wil verstoren had ik mijn 70-200 mm lens op de camera gezet. Groot genoeg om van afstand dieren vast te leggen en klein genoeg om ook nog wat landschapsfoto’s te kunnen maken. Daarnaast had ik mijn mobiele telefoon paraat om foto’s te maken met nog meer overzicht. Vanuit een wiebelende kano foto’s maken valt niet mee en vele foto’s zijn helaas bewogen.

Een aalscholver zit op te drogen op een uitstekende tak
Een aalscholver zit op te drogen op een uitstekende tak

De rivier ligt vol met omgevallen boomstammen en oude takken steken net boven het water uit. In elke tak zien we een alligator en telkens als we iets horen schrikken we een beetje, maar een echte alligator zien we niet. Wat we wel zien is heel veel schildpadden. Van groot naar klein, soms wel zes bij elkaar. Bij sommige schildpadden is het patroon op de rug niet meer zichtbaar omdat het is vol gegroeid met alg en mos. Ze liggen rustig te zonnen op de uitstekende boomstammen. We blijven op een meter of drie afstand en ze zijn het blijkbaar gewend, want aanstalten om het water in te gaan maken ze niet. Het leuke is dat het hier barst van de waternavel. Een waterplantje dat ook groeit in het gebied waar ik boswachter ben en waar ik altijd graag over vertel.

Het patroon van de rug van de schildpad is niet meer zichtbaar door aangroei
Het patroon van de rug van de schildpad is niet meer zichtbaar door aangroei
Een zilverreiger sluipt langs de kanten op zoek naar vis
Een zilverreiger sluipt langs de kanten op zoek naar vis
Met gestrekte poten ligt deze schildpad op te warmen
Met gestrekte poten ligt deze schildpad op te warmen

Hoe gevaarlijk is een alligator eigenlijk?

Nadat ik heel veel foto’s heb gemaakt van de schildpadden, vogels en het groen langs de rivier, kwamen we helaas tot de conclusie dat we geen alligators zouden zien. We hadden niet de tijd om de hele rivier af te peddelen en een mogelijkheid om aan het eind de kano achter te laten en met een bus terug te gaan is er niet. We moesten stroomopwaarts terug en dat was nog een hele klus.

De medewerkers van de kanoverhuur wijten het niet zien van alligators aan het koude weer. Het was inderdaad wat bewolkt, maar voor onze begrippen nog steeds lekker warm. De alligators liggen graag om de omgevallen bomen in het water om op te warmen in de zon. Omdat de zon niet door kwam, bleven ze in  het water. Jammer, maar niets aan te doen.

Toen we later die middag toch nog tijd hadden om een airboat tour te doen zagen we wel alligators en werden we ook met onze neus op de feiten gedrukt als het gaat om hoe krachtig en snel een alligator is. Achteraf ben ik blij dat we ze in de smalle kano niet tegen gekomen zijn. Ze zijn echt enorm groot en kunnen heel erg snel zijn als ze een prooi zien.

Zou ik het nog een keer doen? Ja. Absoluut. Maar dan niet in een kano, maar een fluisterboot. Dat scheelt veel spierkracht en je kunt veel grotere afstanden afleggen.

Een ibis soort waarvan ik de naam niet precies weet
Een ibis soort waarvan ik de naam niet precies weet
Een Amerikaanse slangenhalsvogel
Een Amerikaanse slangenhalsvogel

Kijk voor meer foto’s op mijn pagina wildlife.

Informatie:
Fluisterboot of kano huren Wekiva Island

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *