5 bijzondere belevenissen tijdens mijn korte vakantie in Florida

Een mega korte vakantie in Florida

Wat ga je doen als je twee dagen met vakantie in Florida bent? De voorbereiding duurde langer dan ons verblijf en de keuze voor de activiteiten was niet te doen. Ik wilde zoals altijd veel te veel.

Ik heb het vast al eens verteld, maar het kan geen kwaad om nog eens te benadrukken dat ons leven niet bepaald standaard is. Mijn man vliegt voor zijn werk de hele wereld over. Dit keer stond er een korte reis naar Florida op het programma en ik mocht mee. Donderdag heen, zondagmiddag terug. Ik moest dus een planning maken voor twee hele dagen en een halve dag. Een ding stond vast: een bezoek aan het Kennedy Space Centre behoorde tot de categorie ‘moeten’. Het is onvoorstelbaar wat we in zo’n korte tijd allemaal gedaan en gezien hebben. In deze blog beperk ik me tot de vijf bijzondere belevenissen in de meest zonnige staat van Amerika, Florida.

1. Het is niet te missen: de alligators van Florida. Ze zijn werkelijk overal.

De Everglades is het Nationale Park van Amerika dat bekend staat om de vele alligators die er leven. Je kunt met een airboat een tour maken door de Everglades om de monsters te bekijken. Everglades National Park ligt in het zuiden van Florida, ten oosten van de stad Miami. Maar wist je dat je helemaal niet naar de Everglades hoeft te gaan om de alligators te zien? Je vind ze namelijk in heel Florida en soms akelig dichtbij.

Florida bestond totdat het in 1513 ontdekt werd door de Spanjaard Ponze de León grotendeels uit moeras. De huidige Everglades vormden tot die tijd een gebied dat zo groot was als de helft van de staat Florida. Als je op de kaart kijkt zie je dat de meren en rivieren tot de zuidkant van Orlando doorlopen. De alligators leven nog steeds in al die meren en rivieren, maar ook in kleine poelen in de stad kun je ze vinden.

Alleen al op het NASA terrein Cape Canavaral leven 6.000 tot 8.000 alligators. Op onderstaande foto zie je hoe we vanuit de bus een alligator in het water zien liggen. Vlakbij staan de auto’s geparkeerd van de medewerkers van NASA en er zit geen hek tussen.

Een alligator zwemt in een vijver op het NASA terrein
Een alligator zwemt in een vijver op het NASA terrein

Airboat tour, op zoek naar alligators

Voor een airboat tour hoef je ook niet naar het zuiden te rijden. Wij zijn geland op Orlando Sanford International Airport en sliepen in een hotel in de stad Titusville, vlakbij Cape Canavaral. Net onder Orlando ligt Lake Tohopekaliga. Onder de naam Boggy Creek kun je hier ook een airboat tour maken. Maar ook boven Orlando in de omgeving van Lake Apopka en zelfs net buiten Titusville in de omgeving van St. Johns National Wildlife Refuge kun je een tour maken met een boot die zo plat is dat hij over alle waterplanten en het riet in de moerassen heen kan varen, zonder schade aan te brengen.

Wat me vooral opviel was de enorme herrie die de propellor van zo’n airboat maakt. De vogels die in dit gebied leven zijn het blijkbaar gewend, want ze vliegen niet eens weg als de airboat met hoge snelheid en veel lawaai langs komt scheuren.

Ook hier duurde het niet lang voordat we de eerste alligators konden bekijken.

Een grote alligator in Lake Tohopekaliga
Een grote alligator in Lake Tohopekaliga
Een baby alligator in Lake Tohopekaliga
Een baby alligator in Lake Tohopekaliga
Nog zo'n alligator, gezien tijdens de airboat tour
Nog zo’n alligator, gezien tijdens de airboat tour
De airboat van Boggy Creek
De airboat van Boggy Creek

Bij het hotel hing dit bordje aan het hek:

Dit bord aan het hek van het hotel waarschuwt voor alligators
Dit bord aan het hek van het hotel waarschuwt voor alligators

En het is echt waar, ook hier in deze poel zat een alligator. Vlak naast het hotel.

Een veel voorkomend bord met waarschuwingen voor de alligators
Een veel voorkomend bord met waarschuwingen voor de alligators
Ik sta voor de auto vlakbij alligators in het water
Ik sta voor de auto vlakbij alligators in het water

Nog een voorbeeld van een watergebied waar een bordje staat met waarschuwingen voor de alligators. Ik sta doodleuk naast de auto foto’s te maken en in dit water zitten alligators. Dit water was hemelsbreed vijfhonderd meter van ons hotel.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een alligator en een krokodil?

Ten eerste het leefgebied. Krokodillen leven in Afrika en Australië en leven vooral in droge- en soms zelfs woestijngebieden. Alligators leven in Noord Amerika en zitten in moerasgebieden. Verder is er een verschil in snelheid. De alligator is een stuk minder snel dan een krokodil. Dit verklaart waarom er zo makkelijk veel alligators tussen de mensen in Florida kunnen leven. De alligator is zwaarder en sterker dan de krokodil, maar dus ook een stuk trager. Het laatste verschil zit in de bek. Krokodillen hebben een lange, smalle bek en een alligator een kortere en bredere bek.

2. Nummerborden zijn een sieraad voor de auto

Dat alle auto’s in Amerika groot, groter, grootst zijn is algemeen bekend. Dat de nummerplaten van alle staten in Amerika een eigen kleur en logo hebben weten de meesten van u ook wel. De nummerborden van Florida hebben de kleuren oranje en groen. Het nummerbord van South Carolina kwamen we ook tegen en vind ik persoonlijk een van de mooiste met blauw en oranje.

Maar dat de nummerplaathouders als echte sieraden worden gezien, dat wist ik niet en u vast ook niet. Zo zagen we de omlijstingen in allerlei maten en kleuren, soms voorzien van een tekst. De meest opvallende waren de adelaars in zilverkleur. Helemaal opgepoetst tot alles blinkt. U begrijpt dat ik niet zomaar foto’s van auto’s met nummerplaten mag publiceren, dus als voorbeeld enkele plaatjes van internet:

Het is een feest om de auto’s te zien rijden met alle versierselen. Alsof ze nog niet genoeg opvallen met de grootte en het zware geluid.

3. Het volkslied van Amerika en de trots van de Amerikanen

Tijdens de eerste dag van ons verblijf in Florida stond een bezoek aan het Kennedy Space Centre op de planning. Vanwege de jetlag waren we al om 5 uur in de ochtend klaarwakker. Na een vroeg ontbijt reden we in onze huurauto, een Chevrolet Camaro Convertable, met ons open dak richting Cape Canavaral. De poorten waren nog gesloten, maar er stond al een kleine rij. De portier liet de wachtenden al snel binnen met het gevolg dat we om vijf minuten voor negen voor de ingang stonden. Er stond al een behoorlijke groep mensen en de eerste bussen met schoolkinderen waren al uitgeladen. Klokslag negen uur klonk The Star-Spangled Banner. Het Amerikaanse volkslied. En wat er toen gebeurde zal ik nooit vergeten. Alle mensen draaiden zich om richting de vlag die al hoog in de mast wapperde. Mannen deden hun petten af en iedereen, ook alle schoolkinderen, legen hun hand op hun hart, stonden in de houding en zongen het volkslied mee. Zoiets heb ik in ons eigen land nog nooit meegemaakt. Een typisch staaltje Amerikaanse trots. Nadat het volkslied was afgelopen mochten we door de poort naar binnen. In een ander blog zal ik vertellen wat we allemaal gezien hebben op Cape Canavaral.

4. De mensen, de dieren

Wat me het meest opgevallen is aan het gedrag van de mensen en de dieren, is de omgekeerde wereld in vergelijking tot Nederland. De mensen zijn extreem vriendelijk. Overdreven zelfs. Iedereen vraagt: “how are you?”, maar niemand verwacht een antwoord. Ze lopen de benen vanonder hun lijf om je te bedienen. De keren dat we gevraagd zijn om een refill, het her vullen van je glas of beker, zijn ontelbaar. Veel, meer, meest en vooral groot. Of het gemeend is weet ik niet. Het is een vorm van typisch Amerikaans overdreven doen. Maar de echte persoon achter de mens leer je niet kennen. Antwoorden op vragen over hoe het nu echt is krijg je niet. Iedereen is afstandelijk en lacht alles weg.

Bij toeval belandden we in een bar/eetgelegenheid waar die avond een band speelde. Het parkeerterrein stond vol met motoren. Omdat wij ook motor rijden vonden we het wel leuk om daar even te kijken. Het was er vol en druk, maar er was nog wel hier en daar plek. Maar niemand stond het toe om ons erbij te laten zitten, laat staan een praatje te maken. We werden simpelweg weggekeken. Heel jammer dat de lokale bewoners zo gesloten zijn.

Dan de dieren. Dat is een ander verhaal. Vooral de vogels zijn een stuk minder schuw dan in Nederland. Om in ons land een vogel op de foto te krijgen moet je veel moeite doen en vooral veel geduld hebben. Het lijkt wel of de vogels in Florida gewend zijn aan mensen en lawaai en het juist leuk vinden om te poseren voor een foto. Ze blijven rustig zitten of verschuiven een klein beetje van plek. Voor een liefhebber als ik de ideale gelegenheid om wat mooie exemplaren vast te leggen.

Het vrouwtje van de boat-tailed Grackle. In het Nederlands de bootstaarttroepiaal
Het vrouwtje van de boat-tailed Grackle. In het Nederlands de bootstaarttroepiaal
2 mannetjes van de boat-tailed Grackle. In het Nederlands de bootstaarttroepiaal
2 mannetjes van de boat-tailed Grackle. In het Nederlands de bootstaarttroepiaal
De Amerikaanse slangenhalsvogel
De Amerikaanse slangenhalsvogel
De witte Ibis
De witte Ibis

Meer vogels en andere dieren zie je in het album Florida Wildlife.

5. Alle auto’s toeteren

Als laatste wat mij opviel is dat alles herrie moet maken. In Nederland doe je de auto op slot en hoor je slechts een klik. In Amerika moet elke auto twee keer toeteren bij het afsluiten en openen. Op den duur wordt je er gek van. Alles toetert om je heen.

Tot slot

Amerika en met name Florida is een plek om naar terug te gaan. Twee dagen was echt veel te kort. De natuur is schitterend, al is deze niet overal makkelijk begaanbaar. Door de aanwezigheid van de vele alligators kun je niet overal vrij wandelen. Op veel plekken zijn paden aangelegd waar je veilig kunt lopen, maar het meeste wordt met de auto of per boot verkend.

Naast alle Disney attractieparken en het Kennedy Space Centre is er nog zoveel meer te ontdekken in Florida. En als laatste het warme weer. Het is er altijd heerlijk van temperatuur en zelfs als het regent blijft het aangenaam. Voor mij was dit de eerste keer in Amerika en ik ben om. Ik ga zeker nog eens terug.

Info

your-rv-lifestyle.com/things-to-do-in-florida
visitflorida.com
airboat Boggy Creek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *