Aftellen op Aruba

De nationale radiozender bouwt een feestje in het hart van Oranjestad bij de L.G. Smith boulevard. Op de gevel van het grote Renaissance hotel telt een klok langzaam af naar nul. We zijn bij 2 uur, 38 minuten en 15 seconden. Het is druk op straat, maar nog lang niet vol. Gezinnen schuiven aan en nemen plaats op de steigers van de haven of het grote parkeerterrein. Koelboxen vol lekkers, stoelen, tafels en dozen vol vuurwerk worden meegesleept en zorgvuldig neer gezet. Van grootouders tot hele kleine kindjes, alles is mee om samen af te tellen naar het hoogtepunt.

In Nederland is alles tot in de puntjes gereduceerd en beveiligd, maar wat we hier op Aruba meemaken is ongekend. Feest. Alleen maar Feest en vooral vuurwerk. Heel veel vuurwerk. In stalletjes langs de weg, op elke straathoek en in iedere winkel is vuurwerk te koop. Niet opgeborgen in betonnen bunkers, maar gewoon open en bloot op straat. Volgens insiders is de jaarwisseling het hoogtepunt van Aruba. De bevolking spaart een heel jaar met slechts één doel: Vuurwerk, vuurwerk en nog eens vuurwerk.

Wij komen aan op 31 december en horen de hele dag vuurwerk. Vanaf Kerst tot 31 december hoor je hier vuurwerk. De hele dag door.

Terug naar de haven en het plein. Tussen Renaissance Beach en Renaissance Aruba Resort en Casino vind het allemaal plaats. Vuurwerk wordt continue de lucht in geschoten. De hele dag, de hele avond. Kleine kinderen en baby’s zitten er tussen alsof het de normaalste zaak is. Kinderen schieten vuurpijlen af richting het water. Iedereen is vrolijk en uitgedost met de mooiste creaties. Geen enkele winkel zal nog een feestjurk in het rek hebben, want alle feestjurken lopen op straat. Felle kleuren, gekapte haren en mooie sieraden. Alles tot in het kwadraat.

De klok tikt door. Nog 1 uur, 23 minuten en 8 seconden. De radiozender toont afwisselend filmpjes van het eiland en draait muziek. De steigers zijn vol mensen. Op het parkeerterrein kan er geen auto meer bij. Niet alleen de parkeerplekken zijn bezet, ook alle toegangswegen zijn vol. Elke centimeter is benut. Met de grootste precisie en bemoeienis van velen worden de laatste auto’s er tussen gepropt. Het kan allemaal net. Of eigenlijk kan het net niet meer. Als er nu paniek uit breekt kan men geen kant op. Maar paniek breekt hier niet uit. Het is feest en iedereen feest mee. Wij worden als toerist opgenomen in de lokale menigte en doen gewoon mee. Iedereen danst en zingt. Ik wordt vastgepakt door een man en hij zwiert met me in het rond. Mijn vriend staat er lachend bij. Alles mag. Alles kan.

Nog 3 minuten en 32 seconden. Ik begrijp niet dat er nog vuurwerk over is voor het moment supreme, want er is al zo verschrikkelijk veel de lucht in gegaan. Nog 30 seconden. Het publiek telt af en iedereen telt mee. 10, 9, 8. De spanning stijgt. 3,2,1 en wat er dan gebeurt is onbeschrijflijk. De hele menigte juicht en omhelst elkaar. Vuurwerk zoals ik het nog nooit heb meegemaakt barst los. Alles en iedereen schiet het de lucht in. Achterin de haven een enorme professionele vuurwerkshow. Het is niet te bevatten.

Het duurt een half uur en dan is het klaar. Ineens is het klaar. Het vuurwerk is op en dat was het dan. Stilte. Niet echt natuurlijk. Het feest gaat door. De muziek wordt nog eens wat harder gezet en de menigte danst tot in de late uren. Ook de kinderen doen mee. Dit is tenslotte het feest van het jaar.

Wil je eens iets anders tijdens de jaarwisseling? Ga dan naar Aruba en sluit je aan bij de bevolking. Neem genoeg te drinken en eten mee en zorg vooral voor vuurwerk. Groot en veel. Het zal je bevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *