Zeeglas is een verzamelnaam voor stukjes glas die lange tijd in zee liggen en door de beweging van het water en het schuren tegen zand en kiezels wordt gepolijst en gevormd. In Nederland is zeeglas vrij onbekend en dat komt omdat je het in Nederland bijna geen echt zeeglas kunt vinden. Hoe dat komt en waar je dan wel zeeglas kunt vinden vertel ik in dit blog.
Hoe ziet zeeglas er uit
Zeeglas is er in honderden kleuren, maar het meest gangbare is groen, wit en bruin. De stukjes glas hebben een uiterlijk alsof het suiker is. Het ziet er Frosted of ‘bevroren’ uit. De vormen van Zeeglas zijn eindeloos en je vind geen twee stukken hetzelfde. Af en toe vind je het in de vorm van een hartje, een stopper (Dop) of een andere herkenbare vorm. Zeeglas kan piepklein zijn of zo groot als de bodem van een fles. Als het een hele bodem is noemen we het een Seacoin – Zeemunt.
Waar komt het glas vandaan
Glas werd jarenlang als afval in zee gegooid. Vooral in het Caribisch gebied zijn dumpplekken voor afval en daar zit ook glas bij. Ook op plekken waar een bar is of was ligt vaak zeeglas. Al het zeeglas komt dus van afval zoals drankflessen, bloemenvazen en bijvoorbeeld medicijnflesjes die gedumpt zijn in zee. Je kan wel zeggen dat afval nu een tweede leven krijgt omdat het een soort sieraad is geworden.
Helaas wordt in Nederland ook nog regelmatig glas achter gelaten op het strand en dat is niet goed. In Nederland zijn zandstranden en het glas blijft hier scherp. Ruim je glas dus op en laat het niet achter op het strand.
Wat zijn de kenmerken van zeeglas
Zeeglas is gewoon glas dat minimaal 25 jaar, maar vaak langer tot wel 100 jaar in zee heeft gelegen. Het is in stukjes gebroken en helemaal glad geslepen door zand, stenen, koraal en andere harde materialen. Het ziet er bevroren of gesuikerd uit.
Waarom vind je in Nederland bijna geen echt zeeglas
Zeeglas wordt lange tijd (25 tot 100 jaar) gepolijst doordat het in zee rolt en in aanraking komt met harde materialen zoals stenen en koraal. In Nederland hebben we voornamelijk zandstranden. Het glas rolt in Nederland wel heen en weer door het zand, maar dat is niet voldoende om het glas zo te polijsten dat het zeeglas wordt. Alleen op plekken waar harde materialen zijn vind je heel soms zeeglas.
Het tweede punt is dat we in Nederland geen dumpplekken aan zee hebben. Ook niet lang geleden. Er wordt (gelukkig) in Nederland niet veel glas in zee gegooid. In landen in het Caribisch gebied is dat helaas wel anders.
Waar vind je makkelijk zeeglas
Dichtbij Nederland kun je al heel mooi zeeglas vinden. Het begint al aan de kust van Frankrijk. Ook in Spanje zijn mooie plekken waar zeeglas te vinden is. In Engeland is het heel bekend. De stranden in Engeland liggen bezaaid met kiezels. Je kunt het vinden op alle stranden waar kiezels, stenen of harde materialen zoals koraal en rotsen zijn. In heel Europa dus. Er zijn plaatsen waar een glasfabriek heeft gestaan en waar al het restmateriaal in zee is gegooid. Daar barst het nu van het zeeglas.
Buiten Europa is in het Caribisch gebied veel te vinden. Dit komt omdat daar veel koraalstranden zijn. Maar er zijn ook hele bekende zeeglasstranden in Azië en in een land waar je nu liever niet meer komt of zelfs helemaal niet kunt komen. Ik ga de naam van dit land hier niet noemen vanwege de omstandigheden daar, maar ik denk dat je het wel begrijpt.
Wat is de beste tip om zeeglas te zoeken
Het is net als bij strandjutten naar schelpen en fossielen: gewoon doen. Loop op plekken aan zee waar veel kiezels, rotsen, stenen en koraalstukken zijn. Loop rustig en kijk goed. Soms is het lastig en soms zie je het meteen. Gewoon proberen en blijven oefenen. Na een tijdje ga je het vanzelf herkennen en steeds makkelijker vinden.
De kleuren van zeeglas
Zeeglas is er in honderden kleuren. Het meest bekend is groen en bruin van bierflesjes en wit van frisdrankflessen en melkflessen uit vroeger tijden.
Zeldzaam, maar nog wel te vinden is blauw zeeglas. Dit komt van medicijnflesjes, parfumflesjes en vazen.
Heel zeldzaam zijn kleuren als rood, roze, paars, oranje en geel. Dit glas komt van vazen en decoratiestukken.
Ik heb een Facebookgroep opgericht voor Nederlandstalige Zeeglas zoekers en liefhebbers: Zeeglas – Nederlandstalige Informatiegroep voor zoekers en liefhebbers | Facebook. Wordt gezellig lid als je het leuk en interessant vind.
Meer lezen over strandjutten? Fossielen zoeken in Engeland 5 tips om schelpen te zoeken Haaientanden zoeken in Zeeland |