Baarland aan de Westerschelde
Suffe Tutten© organiseert allerlei leuke activiteiten voor iedereen die zich wel eens suf voelt. Een van de activiteiten is een wandeling die vier keer per jaar georganiseerd wordt en dit keer is dat in de zak van Zuid-Beveland bij Baarland. De ontvangst aan de Westerschelde is al één en al gezelligheid, de zon schijnt en het water is kalm. Het belooft een mooie dag te worden met veel gezellige dames. Af en toe loopt er een man mee, maar deze keer niet. Tijdens een bakje koffie of thee maken we kennis met elkaar en worden er allerhande zaken besproken. De moeder van de buurvrouw, de school van de kinderen en de man die zijn vuile sokken maar niet in de wasmand wil gooien. Typisch vrouwenpraat en deze dag belooft dan ook een echte meidendag te worden.
De route
De route is uitgezet door Esther, eigenaresse van Suffe Tutten© en heeft een afstand van een kleine tien kilometer. Esther heeft de route gemaakt aan de hand van wandelknooppunten en zelf al twee keer gelopen. Het eerste stuk lopen we aan de buitendijk, langs de Westerschelde om vervolgens af te buigen naar de Herverkavelingsdijk. De schapen zeggen ons vrolijk gedag nadat we over een hekje zijn geklommen.
Bloesems en een spoorlijn
De Zak van Zuid-Beveland staat bekend om de vele boomgaarden voor fruitteelt. Eind april staan de bloesems volop in bloei en vandaag kunnen we daar volop van genieten. Het lijkt wel of we in de Betuwe lopen. Het gras staat hoger dan verwacht en we ploegen ons voort door de pollen, regelmatig een verse koeienvla ontwijkend. Na de eerste grasdijk volgt er een tweede, met daartussen wederom een hek en een mooie confrontatie met de spoorlijn van de stoomtrein die tussen Goes en Borsele rijdt. Aan het einde van de dijk zien we de veroorzakers van de koeienvlaaien. Een groepje jonge koeien staat ons aan te staren, alsof ze nog nooit een mens hebben gezien.
Baarland
Via de Striepseweg wandelen we het dorp Baarland binnen. Baarland is een klein dorp met een grote geschiedenis. Het dorp stamt uit de elfde eeuw lag vroeger op de eiland Oost-Borsele. Samen met de dorpen Bakenland en Oudelande vormde het de Heerlijkheid van Baarland. Tegenwoordig valt het onder de gemeente Borsele. De Heerlijckheyt van Baarland, een slot, vermoedelijk gebouwd in het begin van de veertiende eeuw, is een parel in het dorp. Elk jaar met Pinksteren stelt de eigenaar het landgoed open voor publiek. Verder zijn er twee kerken in Baarland, waarvan er een nog dienst doet als Heilig huis. De andere kerk is omgebouwd tot restaurant.
Terug naar de zee
Vanuit het dorp wandelen we via de Delische weg terug naar de Westerschelde, waar in strandbrasserie De Landing een heerlijke lunch klaar staat. Een mooie rondwandeling van 9,8 kilometer. Een prachtige zonnige dag en zo’n vijfentwintig gezellige dames. Voor mij een prachtige tocht.
Alle deelnemers hebben expliciet toestemming gegeven om gefotografeerd en gepubliceerd te worden.