Wandelen in en rond Goedereede

Goedereede, historische stad omgeven door schitterende natuur

Tijdens de Romeinse tijd was Goeree, later Goedereede, al een belangrijke havennederzetting. Gedurende de middeleeuwen werd het huidige Goedereede gesticht. Dat de stad een eeuwenoude geschiedenis heeft kun je zien als je door de stad wandelt. Met 118 monumenten staat Goedereede op de 69e plaats in de lijst van steden met de meeste rijksmonumenten. Vrijwel de hele Noordzijde Haven, Zuidzijde Haven, Kerkstraat, Pieterstraat en Catharinastraat bestaan uit woonhuizen die op de monumentenlijst staan, maar ook houten landbouwschuren behoren tot deze belangrijke lijst. Wandel je langs de haven en door de straten van Goedereede, dan sta je beslist veelvuldig voor een pand dat honderden jaren oud is.

De brug waar visnetten hangen te drogen
De brug waar visnetten hangen te drogen

Een mooie balans tussen toeristen en bewoners

Er komen elk jaar flink wat toeristen op bezoek in deze kleinschalige, toeristische stad. De balans tussen bewoners en toeristen is goed. De bezoekers overspoelen het dorp niet en de lokale bewoners kunnen rustig hun leven leiden. Je kunt hier lekker rondwandelen, foto’s maken of wat drinken op een terras, zonder de dagelijkse routine van de bewoners te verstoren. Soms wordt er een praatje met je gemaakt en af en toe wordt je gewoon genegeerd. Dat is vooral afhankelijk van je eigen houding. Zeg je vriendelijk gedag, dan zal je ook begroet worden en stel je een vraag, dan krijg je een uitgebreid antwoord. Vooral de oudere generaties zullen je ongevraagd advies geven of vragen stellen over waar je vandaan komt en wat je komt doen in hun stad.

Toeristen leunen nieuwsgierig op de brug
Toeristen leunen nieuwsgierig op de brug
Noordzijde Haven in Goedereede
Noordzijde Haven in Goedereede
Een aantal van de 118 rijksmonumenten in Goedereede
Een aantal van de 118 rijksmonumenten in Goedereede

Wandelroutes in de stad en door de natuur

Er zijn verschillende mogelijkheden om een wandelroute te volgen in de omgeving van Goedereede. Het wandelroutenetwerk Goeree Overflakkee en Natuurmonumenten zijn twee voorbeelden van bewegwijzerde wandelroutes in deze omgeving. Ik kies voor een korte wandeling door het centrum van de stad en loop daarna door de polder naar natuurgebied Kwade Hoek. De naam klinkt niet hoopgevend, maar het natuurgebied is prachtig. Omdat de Kwade Hoek direct aan zee ligt en de grond zouter is dan verder landinwaarts vind je hier heel veel vogels en bijzondere planten zoals orchideeën.

Aan de rand van Goedereede met uitzicht op de molen en de kerktoren
Aan de rand van Goedereede met uitzicht op de molen en de kerktoren
Dwalen door de polder van Goedereede
Dwalen door de polder van Goedereede

Kies een van de drie routes in de Kwade Hoek

Via de Romeinseweg en de Plaatweg loop ik naar de parkeerplaats van de Kwade Hoek. Hier volg ik de groene route van Natuurmonumenten door dit natuurgebied. De route is 4,7 kilometer lang  en aangegeven met groene paaltjes. Je kunt ook kiezen voor een route van 2,8 kilometer (geel) of 20 kilometer (blauw), waarbij je ook door de stad komt. Bij de ingang van de Kwade Hoek staat een bord van Natuurmonumenten met daarop alle routes ingetekend.

Natte valleien in de Kwade Hoek
Natte valleien in de Kwade Hoek
Volg een van de drie routes door de Kwade Hoek
Volg een van de drie routes door de Kwade Hoek

Door duinen, over schelpenpaden en langs natte valleien

Als je door de Kwade Hoek loopt zijn stevige wandelschoenen aan te raden. Sommige stukken zijn drassig en dat zorgt er juist voor dat er zoveel planten en bloemen te zien zijn. Een paar waterdichte schoenen zijn dus aan te raden. Er wordt zelfs een keuze gegeven voor een route met laarzen aan en een route met schoenen aan. Ik kies uiteraard voor de route die met laarzen staat aangegeven. Door de droogte van de afgelopen maanden is het nu niet erg nat dus kan ik met mijn wandelschoenen hier prima lopen zonder natte sokken te krijgen.

Wandelen over grasland door de Kwade Hoek
Wandelen over grasland door de Kwade Hoek
Uitzicht op de duinranden van de Kwade Hoek
Uitzicht op de duinranden van de Kwade Hoek

Strand en hoge golven of rustig over een graspad

Je kunt heel makkelijk de route een stukje grote maken en over het strand lopen. Ik kies ervoor om dat niet te doen. Ik moet nog terug naar de stad en daarmee heb ik een mooi rondje van twintig kilometer gelopen. Goedereede en omgeving is zeer geschikt om te wandelen. Rustig en gemoedelijk, maar ook uitdagend genoeg door de afwisseling van de oude stad, de polders en de ruige natuur aan de Noordzeekust.

Meer info:

www.natuurmonumenten.nl

Lijst_van_rijksmonumenten_in_Goedereede

Excursies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *