Liechtenstein, een ervaring apart

Strenge grenzen

Tijdens onze vakantie in Zwitserland wilden we een kijkje nemen in Liechtenstein. Het was niet ver weg en deze kans zouden we niet zo snel weer krijgen. Opgetogen reden we richting de grens, maar wat ons daar te wachten stond hadden we niet verwacht.

We hebben het hier over 2001. Dit is een verhaal uit de oude doos. De grenscontrole was in die tijd nog heel erg streng. Om Zwitserland in te komen moest je al een paspoort laten zien, maar om Liechtenstein in te komen was nog een stukje lastiger. Behalve ons paspoort werd de hele auto gecontroleerd. Waar kwamen we vandaan? Wat kwamen we doen? Hadden we wapens of drugs bij ons? Nee natuurlijk niet. We voelden ons eerlijk gezegd niet echt prettig in deze situatie en hadden eigenlijk al een beetje spijt van ons idee.

Een lange weg

Uiteindelijk waren we binnen in Liechtenstein. Het land is niet meer dan een lange weg door een vallei met aan beide kanten een aantal dorpjes. Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein en een waar belastingparadijs. De stad staat vol met grote bankgebouwen en luxe winkels van sjieke merken. Absoluut niets voor ons. Wij wilden gewoon een stukje wandelen, maar dat was nog niet zo eenvoudig.

Liechtenstein in de bergen
Liechtenstein, een vallei in de bergen

Slot Liechtenstein

Een grote bezienswaardigheid in Liechtenstein is Slot Liechtenstein in Vaduz. We wilden hier graag even kijken, maar ook hier was men streng. De auto mocht niet stilstaan, laat staan geparkeerd worden. Snel nam ik wat foto’s en stapte weer in de auto.

Slot Liechtenstein
Slot Liechtenstein

Al met al niet een heel prettige ervaring en we besloten terug te gaan naar Zwitserland, waar we ons wel zeer welkom voelden.

Inmiddels is er veel veranderd in Europa en zal Liechtenstein waarschijnlijk een stuk toegankelijker zijn. Misschien komen we er nog een andere keer en kunnen we een meer positieve ervaring schrijven over dit kleine, mooie landje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *