Wandelen in Engeland: de verborgen ruïne van Abbotsbury

Wandelen in Engeland, op zoek naar de kapel ruïne van Abbotsbury

Diep verscholen in het bos van Ashley Chase Estate bij Abbotsbury in Engeland vind je tijdens het wandelen in Engeland de ruïne van Chapel Coppice, vrij vertaald, de kapel van het hakhout. Wie op Google zoekt naar de kapel ruïne van Abbotsbury zal altijd verwezen worden naar de St Catherine’s Kapel. Deze kapel zie je al van ver op de heuvel staan, maar dit is niet de kapel ruïne waar dit verhaal over gaat. Dit zou te makkelijk zijn. Wij zoeken altijd verder naar het onbekende.

Bij toeval las ik in het boekje: ‘Secrets places of west Dorset’, geschreven door Louise Hodgson een stukje over de Chapel Ruïn van Abbotsbury.

secret places of west dorset
secret places of west dorset

Wandelen in Engeland tijdens de herfst is altijd mooi

Engeland is voor ons een geliefd land om te wandelen. Vorige zomer liepen wij etappes van het South West Coast Path en in de herfst wandelden we verschillende korte wandelingen in de Surrey Hills. Bijna altijd is het prima weer en zo ook deze keer.

Na een ochtend fossielen zoeken op het strand van Charmouth was het in de middag tijd om de benen te strekken. Tijdens het zoeken naar fossielen loop je continue voorovergebogen en dan is een lekker stuk lopen wel zo prettig. Omdat we niet zo heel veel tijd hadden, hebben we een beetje gesmokkeld en de auto geparkeerd op een strategisch punt. Een mooie suggestie voor een rondwandeling zou zijn vanaf Hardy Monument aan het South West Coast pad via Bishop’s Road, langs Valley of Stones, dan weer het South West Coast path volgen naar Park’s Lane en terug via Kingston Russell Stone Circle.

Wij rijden met de auto via de B3157 naar Park’s Lane en parkeren op het driehoekje net voor de borden waarop staat dat het terrein privé is en toebehoord aan Ashley Chase Estate. We lopen rechts het half verharde pad op en wandelen door tot aan de onderzijde van heuvel.

Wandelpad Park's Lane bij Abbotsbury
Wandelpad Park’s Lane bij Abbotsbury

Tussen de koeien en de kronkelbomen

De herfstkleuren, de koeien en de prachtige kronkelbomen maken dit landschap tot een sprookje om door te wandelen. We passeren maisvelden en kijken uit over de valleien vol koeien en schapen. De jas gaat uit en niet veel later ook de trui. Het weer is heerlijk en dat voor half oktober. Engeland is lang zo slecht niet wat betreft weer als je vaak denkt.

Wandelen tussen de maisvelden via Park's Lane
Wandelen tussen de maisvelden via Park’s Lane

De beschrijving vertelt dat we door moeten lopen tot onder aan de heuvel en daar een pad in moeten slaan. De heuvels zijn op het eerste gezicht niet hoog, maar het duurt toch nog lang voordat we onder aan de heuvel komen. We zien geen pad en lopen lekker door. Dan ligt er een grote plas midden op het pad en ik besluit het water te omzeilen door op de hoge zijkant te gaan lopen. Dan ineens zit daar een hek. ‘Dit moet het zijn’ zegt mijn man. Het hek is open en we stappen er doorheen. Meteen komen we in een totaal andere wereld. Een oud stuk bos, donker, vochtig en mysterieus. Hier moet de ruïne te vinden zijn.

Het hekje dat leidt naar de kapel ruïne
Het hekje dat leidt naar de kapel ruïne

Chapel Coppice of St Luke’s Chapel ligt verscholen in het mysterieuze bos

Door de blubber lopen we voorzichtig over het pad. Het ziet er naar uit dat hier niet vaak iemand komt. Het bos is stil en verlaten en onderhoud wordt hier weinig gepleegd. We glibberen en glijen door de modder en volgen een kleine waterstroom. Voorzichtig probeer ik of de bruggetjes stevig genoeg zijn om over te steken.

We zien tientallen paddenstoelen en heel veel mos. Het is prachtig, maar ook een beetje spannend. Er staan geen routebordjes en er is in geen velden of wegen iemand te zien of te horen. Het pad is duidelijk en dat blijven we volgen. Soms moeten we over een boomstam klimmen of onder omgevallen takken doorduiken. Ik hou er van. Een beetje avontuur is altijd leuk.

De ruïne van Chapel Coppice heeft zo haar geheimen

Dan ineens zien we voor ons de ruïne van Abbotsbury. Chappel Coppice of St Luke’s Chapel. Meer dan een poort van oude stenen is het niet, maar wat is het mooi. Planten hebben de stenen overgenomen en ook de bomen staan pontificaal voor de poort.

Chapel Coppiche, de ruïne van Abbotsbury
Chapel Coppiche, de ruïne van Abbotsbury

We zien al snel een paar grafstenen op de grond liggen en een gedenkplaat op de muur. Maar vreemd genoeg zijn de data die op de grafstenen worden genoemd niet dezelfde als op de gedenkplaat op de muur. Het is een mysterie.

De kapel stamt uit de dertiende eeuw. De kapel werd gebouwd door monniken van Netley Abbey op het stuk land dat ze in 1246 van William van Litton hadden gekreden. Van 1240 tot 1545 diende de kapel voor de orde der cisterciënzers. Door armoede werd de kapel in 1545 verlaten.

Sir David Milne-Watson was een Schotse industrieel en directeur van de Gas Light and Coke Company (nu British Gas). Samen met zijn vrouw Lady Olga ontdekten ze de kapel toen ze eigenaars wereden van landgoed Ashley Chase. Sir David en zijn vrouw kozen ervoor om begraven te worden in de kleine kapel en hun gedenkstenen zijn te vinden aan de muur. De gedenkstenen op de grond vertonen andere data en namen, maar hoe dit precies zit is niet bekend.

De kapel ruïne van Abbotsbury

De kapel ruïne van Abbotsbury

Terug naar de bewoonde wereld met al haar prachtige herfstkleuren

We wandelen het pad terug naar het hekje en komen weer in de bewoonde wereld met haar mooie kleuren en een lekker zonnetje. Op het gemak lopen we terug de heuvel op. We praten even tegen de koeien die nieuwsgierig naar ons kijken. Het is een aardige klim naar boven, maar dat hindert niet. Het is genieten met een grote G.

Park's Lane Abbotsbury
Park’s Lane Abbotsbury
Uitzicht op zee bij Abbotsbury
Uitzicht op zee bij Abbotsbury

Informatie

Beschrijving uit het boekje Secrets of West Dorset
Beschrijving uit het boekje Secrets of West Dorset
kaartje Abbotsbury Chapel Coppiche
kaartje Abbotsbury Chapel Coppiche

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *