Wandelen in de Manteling van Walcheren

Buitenplaatsen en geschiedenis in de Manteling van Walcheren

Een walhallah aan zeldzame planten, zichtbare geschiedenis en bomen in alle soorten en maten. Dat is de Manteling van Walcheren.

Net buiten het dorp Oostkapelle liggen drie buitenplaatsen: Kasteel Westhove, buitenplaats Berkenbosch en kasteel Duinbeek. Het landgoed en de tuinen van deze drie samen vormen een groot deel van de Manteling van Walcheren. Niet ver hier vandaan ligt Oranjezon, waar ik een paar weken geleden een prachtige wandeling maakte.

kaartje manteling walcheren

Op het kaartje is goed te zien hoe de mode in oude tijden de Manteling van Walcheren hebben gevormd. In de tijd van de Barok waren rechte en schuine lijnen en waterpartijen mode in de tuin. Deze lijnen zijn nog duidelijk zichtbaar. Brede lanen met grote bomen aan de zijkanten, zichtlijnen door de tuin richting kaarsrechte waterpartijen en vooral strakke ontwerpen sierden de landgoederen. Na de Barok kwam de Engelse tijd, ook wel de romantische tijd genoemd. Kronkelende paadjes waarbij je niet door de bochten kon kijken, ronde vijvers en prieeltjes waren nu de mode. Ook deze kronkellijnen zie je terug in de Manteling van Walcheren.

Een oude spoorlijn uit de 2e wereldoorlog

Een minder fraaie tijd is de 2e Wereldoorlog. Overblijfselen hiervan zijn de bunker, waarvan velen kapot gebombareerd zijn. Een kaarsrecht pad van Kasteel Westhove naar de bunkers verraad dat hier in de oorlog een spoorlijn heeft gelegen. Via deze spoorlijn werden voedsel en goederen aangevoerd van Westhove naar de manschappen in de bunkers. De spoorlijn is verdwenen, maar het rechte pad is nog zichtbaar. Westhove fungeerde ook als communicatiecentrum in de oorlog. Hoog in de bomen worden soms nog oude bevestigingen van telefoonlijnen gevonden. Vreemd genoeg is er over de oude spoorlijn nauwelijks iets terug te vinden op internet. Er zijn resten van de spoorlijn gevonden, dus er is bewijs dat het echt zo is.

Oude spoorlaan manteling walcheren
De oude spoorlaan van Westhove

Brede lanen, smalle kronkelpaadjes

De Manteling van Walcheren is een overgang van strand, duingebied en woongebied. Van de 17e tot de 19e eeuw woonden de rijken van Middelburg in dit gebied. Er is een verbondenheid met de abdij van Middelburg.

Als je nu gaat wandelen in de Manteling, dan kun je nog goed zien hoe rijk de mensen hier waren. Er zijn brede lanen aangeplant met Eiken en er staan nog Kastanjebomen van zeker 200 jaar oud. De zoute zeelucht en vaak harde wind hebben ervoor gezorgd dat vele bomen kronkelende vormen hebben gekregen. Er wordt veel aan gedaan om de oude bomen te behouden, maar soms moet een deel vervangen worden. Momenteel is men bezig een deel van een laan nieuw aan te planten en te beschermen voor de vele damherten die er rondlopen.

kronkelende bomen
Kronkelende vormen in de Manteling van Walcheren
brede lanen met eiken
Brede lanen met grote bomen in de Manteling
Vergroeid
Door weer en wind vergroeid

Zeldzame plantensoorten trekken veel bezoekers

In de oude tuinen van de landgoederen zijn zeldzame plantensoorten te vinden. Een deel is open voor publiek, een deel is afgesloten. In de hele Manteling staat het vol met Sneeuwklokjes, Narcissen en Boshyacinten. Oude bosvakken worden meer open gemaakt en deze bolgewassen maken dankbaar gebruik van het licht en de vochtige bodem. In het vroege voorjaar wemelt het van de fotografen die de prachtige kleuren vastleggen en in het late voorjaar zie je regelmatig bruidsparen om foto’s te maken in de romantische kronkelpaadjes.

Winterakoniet
Winterakoniet

De Winterakoniet is een zeldzame soort en behoort tot de ranonkelfamilie. Ze bloeit al vroeg in februari en trekt vliegen, wespen en korttonige bijen aan.

Sterhyacint
Sterhyacint

De Sterhyacint is als bol te koop, maar in de vrije natuur zeldzaam. Ze groeit in bosrijke gebieden en kan verschillende kleuren hebben zoals wit, paars en blauw.

Groot sneeuwklokje
Groot sneeuwklokje

Het groot sneeuwklokje of grootbladig sneeuwklokje is zeldzaam en kenmerkt zich door de bledere bladeren en de groene stipjes op het witte klokje.

Deze drie planten zijn Stinseplanten.Stinsenplant (of stinzenplant) is een in Nederland en Duitsland gangbare benaming voor een groep planten die van oorsprong in een regio alleen als ingevoerde sierplantensoort voorkwam in landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden of verwilderd zijn.Hun natuurlijke verspreidingsgebied hebben ze veelal veel zuidelijker. Bron: Wikipedia.

Maarts viooltje
Maarts viooltje

Het Maarts viooltje is een tweeslachtige plant en een overblijver. Als ze eenmaal een plek heeft gevonden zal ze niet snel vertrekken.

Boshyacint
Boshyacint

De Boshyacint is niet zeldzaam, maar wel uniek. Ze trekt hommels en zweefvliegen aan. Ze stamt af van de aspergefamilie.

De Buitenplaatsen

De kastelen en landhuizen zijn niet allemaal toegankelijk. Kasteel Westhove behoort tot een stichting en is toegankelijk voor publiek. Een gedeelte is een hotel. Buitenplaats Berkenbosch en Kasteel Duinbeek zijn privé bezit en niet toegankelijk voor publiek. Ik had het voorrecht om met toestemming de privé tuinen te betreden. Daardoor kon ik niet alleen de zeldzame planten fotograferen, maar ook de kastelen en landhuizen zelf.

Het koetshuis van buitenplaats Berkenbosch
Het koetshuis van buitenplaats Berkenbosch
Kasteel Duinbeek
Kasteel Duinbeek
Vakantiehuis op landgoed Duinbeek
Vakantiehuis op landgoed Duinbeek

Dit vakantiehuis is te huur.

Als laatste, even naar het strand

Wie in dit gebied wandelt of nog beter, een tijdje verblijft in een van de vakantiehuizen, loopt binnen een paar minuten naar het strand. Ik was er op een woensdag in februari. Een flinke wind en een waterig zonnetje zorgden ervoor dat ik het strand alleen even vanuit de duinen heb bekeken.

Strand Oostkapelle
Strand Oostkapelle

Informatie
vvvzeeland.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *