Wandelen op Schouwen Duiveland met als thema de sporen van de watersnoodramp én een bonustip
Het is een afschuwelijk en actueel thema, de watersnoodramp. Dit jaar, om precies te zijn afgelopen nacht, is het 66 jaar geleden en nog altijd leeft het in Zeeland alsof het gisteren was. Over wat er gebeurt is hoef ik niemand iets uit te leggen en daarom kijk ik liever naar het heden. De sporen van de ramp zijn nog altijd zichtbaar in de natuur van Schouwen Duiveland. Het mooie is dat de overblijfselen zijn omgevormd tot prachtige natuurgebieden waar 5 wandelroutes hun doorgang hebben gevonden.
1. Het watersnoodpad
Het Watersnoodpad is een themapad van 154 kilometer lang. De route loopt onder andere langs Zierikzee en Capelle naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Andere plaatsen die tijdens de route worden gepasseerd zijn Nieuwerkerk, Oosterland en Bruinisse, allen op het eiland Schouwen Duiveland. De route komt langs een flink aantal locaties die te maken hebben de Watersnoodramp van 1953. Er zijn 10 etappes van 7 tot 20 km. De bewegwijzering sluit aan op het wandelroutenetwerk van Schouwen Duiveland.
Bron: wandel.nl
Bestel het boekje van het watersnoodpad hier: wandel.nl/shop/product/watersnoodpad.htm
2. Het Oosterscheldepad
Het Oosterscheldepad is een Streekpad met een grote diversiteit. De route is verdeeld in 36 etappes. Het Nationaal Park Oosterschelde is het nieuwste nationale park van Nederland.
De lange strijd tegen het water is op veel plaatsen nog goed te zien. Denk hierbij aan oude inlagen en kreken en de moderne Deltawerken zoals de Neeltje Jans. Tijdens deze route passeer je veel van dit soort oude en nieuwe plekken, maar ook historische steden zoals Zierikzee.
Het deel van de route die langs het Watersnoodmuseum loopt is aangegeven met geel/rode vlagtekens op de paaltjes.
Bron: wandelnet.nl
Bestel het boekje van het Oosterscheldepad hier: nivon.vrijeboeken.com/book/9789070601843-oosterscheldepad-15-streekpad.html
3. Wandelnetwerk Schouwen Duiveland
Langs water en Land
Het wandelnetwerk Schouwen Duiveland is een van de zeven routekaarten waarbij je kunt wandelen van knooppunt naar knooppunt. Telkens kun je aan de hand van paaltjes met nummers een volgend deel van je route kiezen. Je loopt van nummer naar nummer. Langs water en land is een knooppuntenroute over heel Schouwen Duiveland. Van de westkust bij Burgh Haamstede naar Bruinisse aan de oostkant van de Oosterschelde en alles daar tussenin. Een deel loopt langs de overblijfselen van de watersnoodramp zoals de kreken bij Ouwerkerk, de Schelhoek en de inlagen tussen Burgsluis en de Plompe Toren.
Bron: https://www.zeeland.com/nl-nl/visit/wat-te-doen/wandelen/wandelnetwerk-langs-water-en-land
Het deel van de route die langs het Watersnoodmuseum loopt is aangegeven met een gele pijl met een voetafdruk.
Volg de knooppunten 96-95-94-61-45-70-71-96 om de route langs het watersnoodmuseum te lopen.
4. Krekenroute 8 km
Route van Staatsbosbeheer, aangegeven met rode pijl op de paaltjes. Het verslag van deze route die ik vandaag gelopen heb.
Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats aan het eind van de Nieuwendijk bij Ouwerkerk (51°37’01.2”N 3°57’46.9”E), vlak voor de bocht waar de Weg van de Buitenlandse Pers begint. De namen van de wegen in dit gebied zeggen al genoeg.
Eerst geniet ik even boven op de dijk van het uitzicht over de Oosterschelde met op de achtergrond de Zeelandbrug.
Schuin tegenover de parkeerplaats is de ingang van het bos. Dit bos is aangeplant aan het eind van de jaren vijftig en vormt een buffer tussen de landbouwgronden en de kreken van Ouwerkerk. Deze kreken zijn een overblijfsel van de stroomgeulen die achter bleven na de sluiting van het gat in de dijk van Ouwerkerk. Dit verklaart meteen de naam Nieuwendijk. Het gat is gedicht en er is een nieuwe dijk aangelegd.
De dichting is gemaakt door middel van caissons. 5 van deze caissons zijn zichtbaar boven water gebleven en vormen nu het bekende en alom geprezen Waternoodmuseum.
Doordat er nog veel zout in de grond zit is er een bijzondere vegetatie ontstaan in dit gebied. In de kreek zie ik verschillende eenden, een fuut en een paar aalscholvers. Er schijnen ook ijsvogels te zijn in dit gebied, maar helaas kom ik deze vandaag niet tegen. Ik volg het pad dat deels door het bos en deels langs het water loopt en geniet van elk doorkijkje naar het water.
Het is in deze tijd van het jaar kaal in het bos, maar de strakblauwe lucht, het groene gras en de bruinkleurige boomstammen maken samen een mooie kleurenpalet.
Tot mijn grote geluk zie ik een groepje kleine vogeltjes druk heen en weer vliegen. De helft van een mus en zo druk als een Roodborst. Het zijn goudhaantjes. Een stuk verderop kom ik een groep staartmezen tegen. Overal hoor ik merels, koolmezen en pimpelmezen en af en toe het geschreeuw van een buizerd. Zij schijnt hier een nest te hebben gehad.
Aan het eind van de kreek steek ik de weg over en loop ik verder langs de andere kant van de volgende kreek. Dit is een zeer nat stuk, maar dat maakt het voor mij juist spannend. Als ik met net geen natte voeten aan het eind van deze Westkreek kom loop ik via het laatste stuk bos een rondje en passeer ik nog een overgebleven caisson. Daarna volgt een stuk over de Groene Weg richting Ouwerkerk. Het dorp ligt lekker rustig in de zon te genieten van de rust. Ik maak wat foto’s van de Ring en de Geertruidkerk en volg de route richting de Oostkreek. Hier loopt ook de witte route van 2,5 kilometer. Wederom wemelt het van de watervogels en weidevogels. Een buizerd vliegt luid krijsend vlak over mijn hoofd. Het lukt me om er een foto van te maken.
Nadat het water stopt en ik weer op de weg kom sla ik een pad in dat uitkomt op een stenen trap. Bovenaan deze trap sta ik oog in oog met het Watersnoodmuseum. Ik ben al eerder in het museum geweest en ik kan uit ervaring zeggen dat het een zeer indrukwekkend en prachtig vorm gegeven museum is. Een bezoek aan het museum is een absolute must als u gaat wandelen in deze omgeving.
De route gaat verder achter het museum langs, met uitzicht op de Oosterschelde. Aan het eind van dit deel van de dijk sta ik weer bij de auto en kan ik alleen maar zeggen dat ik genoten heb van deze afwisselende en boeiende wandelroute.
5. Krekenroute 2,5 km
De kortste route is de wandeling om de Oostkreek van Staatsbosbeheer. Deze route is aangegeven met witte pijl op de paaltjes en start bij het Watersnoodmuseum aan de Weg van de Buitenlandse Pers in Ouwerkerk.
Bonustip: fietsroute Watergezicht
WATERgezicht is een app met een fietsroute langs de hele Zuidwestelijke Delta. Deze app is tot stand gekomen door samenwerking van het Watersnoodmuseum, de provincie Zeeland, de Bank-Giroloterij, het VSB fonds en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De route komt langs alle dertien waterwerken die allemaal zorgen voor onze veiligheid in de strijd tegen water. Ook passeer je oude boerderijen en verdronken steden of plekken die tijdens de ramp hard getroffen zijn. Onderweg kun je verhalen lezen van betrokkenen van de watersnoodramp.
Bron: watersnoodmuseum.nl