Suffe Tutten wandelen rond ‘s-Heer Arendskerke

Levenservaring en historie

Voor mij is dit de tweede keer dat ik mee ga wandelen met Suffe Tutten©. De vorige keer was het enorm warm in Baarland en dit keer is het in een lekker koud ‘s-Heer Arendskerke. De groep is vandaag iets kleiner, de levenservaring des te groter. En dat past precies bij de route die Esther voor vandaag heeft uitgezocht. Een afwisselende en historische route van zo’n acht kilometer.

De Napoleonroute, het Jacoba van Beierenpad, het ommetje Vrouweputje, de vliedberg van Wissekerke en het oude veerhuis van Terlucht. Om maar wat historische termen te noemen die je in deze omgeving kunt vinden. Ik zeg het zo vaak, Nederland is zo’n prachtig en interessant land. Deze omgeving bewijst dat maar weer eens en voor mij is het lekker dichtbij huis.

Het zonnetje komt op en het wordt een prachtige dag
Het zonnetje komt op en het wordt een prachtige dag

Lekker stappen in de winterzon

Als het zonnetje voorzichtig door komt en de koffie op is vertrekken we vanuit het Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke, een dorp op Zuid Beveland in Zeeland. De vijftien dames en één heer zijn opgewekt. Al meteen worden er gezellige gesprekken gestart en voortdurend wisselt men van positie zodat er met iedereen gekletst kan worden. Het tempo zit er lekker in en foto’s maken valt daarom niet mee. Ik heb vandaag mijn compactcamera meegenomen, maar in de snelheid van het lopen is het niet makkelijk om scherpe foto’s te maken. Stoppen kan ik niet te vaak, want de groep stapt stevig door. Gelukkig wacht Esther regelmatig even om iedereen weer aansluiting te geven en kan ik af en toe een kiekje maken.

Langs de akkers van Wissekerke
Langs de akkers van Wissekerke
Als afwisseling een stuk bos
Als afwisseling een stuk bos
Gezellig kletsend met elkaar wandelen
Gezellig kletsend met elkaar wandelen
Het pad kronkelt langs de rand van bos en akker
Het pad kronkelt langs de rand van bos en akker

Belangrijke heersers kruisten ooit deze paden

‘Weet je dat dit een stukje van de Napoleonroute is?’ vraagt Esther van Suffe Tutten. ‘Nee, dat wist ik niet’ zeg ik. ‘Ik zal het thuis eens uitzoeken’. We lopen op de Oude Rijksweg en het schijnt dat onder het gezag van Napoleon de oude postweg van Walcheren naar Brabant tot Rijksweg is benoemd. Napoleon heeft zelf ook langs deze route gereden. Met paard en wagen uiteraard. Auto’s bestonden toen nog niet. Anderen beweren dat hij hier nooit is geweest. De omgeving is mooi, dus in ieder geval al de moeite waard om hier te lopen en te fantaseren dat hier heel lang geleden belangrijke personen zijn langsgetrokken.

Ik ben gek op bruggetjes
Ik ben gek op bruggetjes
Dit gebied is van historische betekenis
Dit gebied is van historische betekenis
Nog een bruggetje voor de afwisseling
Nog een bruggetje voor de afwisseling

Het verhaal van Jacoba van Beieren is uitgebreid en niet te vertellen in enkele zinnen. Zeker is dat zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen was en een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd om delen van Zeeland. Ze was erg populair in Goes en omstreken. Er is een wandelroute naar haar vernoemd, het Jacoba van Beierenpad. Een route van acht kilometer, gemarkeerd door middel van groene bordjes met een rode pijl. Info: vvvzeeland.nl.

Heerlijk wandelen in de zon
Heerlijk wandelen in de zon
De winter maakt het verdroogde riet mooi om te zien
De winter maakt het verdroogde riet mooi om te zien
Mijn persoonlijke favoriet, een bruggetje
Mijn persoonlijke favoriet, een bruggetje
Een laatste stuk bospad
Een laatste stuk bospad

Gewoon lekker wandelen is al goed genoeg

Alle historische feiten in dit gebied zijn leuk om te weten, maar in het hedendaagse leven hier is er niets meer van dit alles te zien. Wat er over is, zoals de vliedberg van Wissekerke ligt in beschermd gebied en je ziet er nauwelijks nog wat van. Dat is voor deze wandeling geen issue, want wij lopen lekker door en genieten van het koude, maar mooie winterweer. Na een kleine twee uur zijn we terug bij het Klok’uus en voor wie wil is er een lunch gereed.

Het Klok'uus is weer in zicht
Het Klok’uus is weer in zicht. Alle deelnemers hebben expliciet toestemming gegeven om gefotografeerd en gepubliceerd te worden.

De route die wij vandaag hebben gelopen is een deel van het wandelknooppunten netwerk Zeeland.

 

Zie ook: Suffe Tutten wandelen rond Baarland

5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *