Serie: LAW Grenslandpad #4

Het Grenslandpad, wandelen tussen het zwin en de maas

Lang geleden, in 2005, liep ik een deel van het Grenslandpad. Het Lange Afstand Wandelpad (LAW) nummer 11 loopt van Sluis naar Thorn en is 363 kilometer lang. Wij liepen het pad in etappes tussen de 8 en 17 kilometer. In deze serie blik ik terug op de wandelingen van toen. Eerder kon u de eerstetweede en derde etappe lezen. Vandaag een verslag van de vierde etappe.

Etappe 4 van Isabellahaven naar Terneuzen (Westerscheldetunnel) 14 km

Na een week hard werken staan we weer lekker om 7 uur op. Het begint al licht te worden en het voorjaar is in zicht. We rijden voor de laatste keer door de Westerscheldetunnel en parkeren de auto op het transferium bij Terneuzen. Het zou vandaag zonnig worden, maar hier in het zuid-westen is het bewolkt en koud. We pakken Milan stevig in en vertrekken langs het Isabellakanaal.

Milan, toen bijna een jaar oud, nu inmiddels 15 jaar
Milan, toen bijna een jaar oud, nu inmiddels 15 jaar

Na een kleine kilometer gaan we een brug over en duiken eindelijk het bos in. Het is nog maar een klein bos aan de rand van het kanaal, maar het is bos. Er zijn een aantal mannen bezig bomen te snoeien en vriendelijk worden we gedag gezegd. Na een uurtje stoppen we voor een bak koffie en een boterham. Dan weer snel verder richting recreatieterrein de Braakman. Eerst passeren we nog een paar boerderijen en een oud houten bruggetje. Een stukje lopen we over een polderweg en we steken een drukke weg over. Aan de linkerkant wordt de grote camping van de Braakman zichtbaar. Wij slaan rechtsaf een graspad in en komen in een mysterieus bos.

Een mysterieus bos

Overal liggen hele oude omgevallen bomen. Sommige begroeid met mos, anderen begroeid met takjes. Aan de overkant van een kreek staan in de modder allemaal afgebroken kale stukken boom. Het ziet er een beetje luguber uit. Dit gebied is een vogelbroedgebied en buiten het wandelpad afgesloten voor publiek.
We kijken over de gluurmuur, maar zien helaas geen vogels. Het is stil op het water. In de verte zien we ganzen en eenden, maar ze zijn te ver weg om goed te kunnen zien.

Ineens zijn we aan het eind van het bos. We drinken nog eens koffie en eten ons brood. Milan slaapt diep. Nu lopen we verder langs het industrieterrein van DOW. Een lang saai stuk zonder uitzicht. Onderweg ligt een lege drankfles van een Russisch merk. Overal ligt troep in het gras. Zonde! Het laatste stuk loopt over een polderweg onder de dijk. We passeren de boerderij “het Eiland”. Deze boerderij ligt tussen 2 kreken in het land. Verderop komen we op de dijk en daarna het laatste stuk over een fietspad langs de weg.
Het laatste stuk is dus niet mooi en druk met verkeer. We hopen begin april de draad weer op te pakken aan de andere kant van de Westerscheldetunnel.

De volgende etappe is 14,5 kilometer en gaat van de Westerscheldetunnel naar de Zwaaksche Weel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *