Serie: LAW Grenslandpad #1

Het Grenslandpad, wandelen tussen het zwin en de maas

Lang geleden, in 2005, liep ik een deel van het Grenslandpad. Het Lange Afstand Wandelpad (LAW) nummer 11 loopt van Sluis naar Thorn en is 363 kilometer lang. Wij liepen het pad in etappes tussen de 8 en 17 kilometer. In deze serie blik ik terug op de wandelingen van toen.

Omdat we altijd met 2 auto’s op pad zijn is het erg makkelijk. Een auto aan het eindpunt en een auto aan het beginpunt. Als je een LAW in etappes loopt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer, is het een stuk lastiger, maar met wat uitzoekwerk lukt het vaak wel.

Etappe 1 van Sluis naar Heille – 10,5 kilometer

December 2004
Het is belachelijk vroeg op deze zondagochtend , belachelijk donker en belachelijk koud. Mijn zoon is acht maanden oud en gaat mee. We hebben er een speciale wandelwagen voor gekocht. Gekleed in een dikke jas en een fleece deken om hem heen zit hij als een prins in zijn wagen. De hond van mijn vader, Dorus, is op het moment dat ik dit schrijf in 2018 ruim veertien jaar oud, maar nog altijd gezond. Tijdens deze eerste etappe is het een pup en dikke vrienden met mijn zoon.

We beginnen in het Zeeuwse Sluis aan de Damse Vaart. De grenspalen geven ons het startsein voor de wandeling. Via het jaagpad lopen we richting Hoeke. Hier steken we de brug over en vervolgen het pad naar Lapscheure. We lopen over de Zeedijk langs uitgestrekte landerijen en oude boerderijen. Na een paar kilometer is de dijk onverhard en belanden we in een dikke laag blubber. We soppen en glibberen voort en af en toe moeten de mannen de kinderwagen optillen.

Gelukkig komen we daarna weer op de verharde weg en lopen we langs weides met mijn geliefde knotwilgen en kleine, oude huisjes. Het is koud, maar prachtig weer. We worden getrakteerd op mooie vergezichten en echte Hollandse luchten.

De eerste grenspaal in zicht

Paal nummer 354, de eerste grenspaal van deze route, vinden we bij de Papenkreek aan de Zandstraat, net buiten Heille. Nog een paar kilometer over een redelijk begaanbare dijk en dan zit de eerste etappe er op.

Na een koude, maar prachtige dag komen we bij het eindpunt. Het is een makkie om de andere auto bij het beginpunt op te halen zodat we samen weer snel huiswaarts kunnen om lekker op te warmen. De eerste etappe was door de modder wat uitdagend, maar daardoor wel ontzettend leuk.

De volgende etappe is 13,5 kilometer en gaat van Heille naar Haantjesgatpolder. Hierover leest u binnenkort meer.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *