Potsdam in herfstkleuren

Voor mij persoonlijk is Potsdam nog mooier dan Berlijn. Potsdam is een voormalige Oost-Duitse stad, niet ver van de Duitse hoofdstad. Waar Berlijn een rustige, maar echte stad is, ademt Potsdam de sfeer uit van een groot dorp. Het wemelt er van de historische gebouwen, versierd met goud en marmer.

Potsdam is een wandelstad bij uitstek

Zodra je het station uit loopt en het water oversteekt richting het centrum loop je recht op het filmmuseum af. Dit is het oudste filmmuseum van Duitsland. Het gebouw stamt uit 1685 en werd oorspronkelijk gebouwd als oranjerie van het stadspaleis en later gebruikt als stallen. Nu is dit imposante gebouw de standplaats van de hogeschool voor film en televisie, het filmmuseum, fototentoonstellingen en bioscoopzalen.

Filmmuseum Potsdam
Het filmmuseum in Potsdam

Een stukje naar rechts achter het filmmuseum is de oude Markt, de Alter Markt met onder andere de Nikolaikerk. Deze kerk is gebouwd in 1830 tot 1837 en doet dienst als Protestantse kerk. Het fortunaportal, de poort van het fortuin, staat helaas in de steigers als wij er zijn.

Nikolaikerk Potsdam
De Nikolaikerk in Potsdam
Fortunaportal Potsdam
De poort van fortuin, fortunaportal in Potdam

Net als in Berlijn vind je in Potsdam ook een Brandenburger tor. Deze poort is gebouwd in 1770 en heeft 2 verschillende zijden. De poort is een stuk kleiner dan die in Berlijn, maar zeker zo mooi.

Brandenburger Tor Potsdam
Brandenburger tor in Potsdam

Pracht en praal in Park Sanssouci

Omdat wij vooral van groen houden en minder van steden, wandelen we naar het Park Sanssouci met het gelijknamige Slot Sanssouci. Bijzonder is dat het park 290 hectare groot is en 70 kilometer aan wandelpad heeft. Hiermee is dit een van de grootste parken ter wereld. Sinds 1990 staat het op de lijst van Unesco werelderfgoed. Hier kun je met gemak een paar dagen rondwandelen en dan heb je nog niet alles gezien. Helaas hebben wij maar een dag om zowel de stad als het park te bekijken en beperken we ons tot een aantal hoogtepunten.

Slot Sanssouci Potsdam
Slot Sanssouci in Potsdam

Slot Sanssouci is zo’n hoogtepunt. Gebouwd in 1745 tot 1747 als zomerpaleis voor de Pruisische koning Frederik de Grote. Hij is begraven in de tuinen van het slot. Het slot gebouwd in Rococo stijl en zit vol met goud en ornamenten. Het slot is van binnen te bezichtigen. Kaartjes kun je bestellen via het Duitse toeristenbureau.

Slot Sanssouci Potsdam
Slot Sanssouci in Potsdam
Tuin slot Sanssouci
De tuin van slot Sanssouci in Potsdam

Een stukje Nederland in Duitsland

Verderop in het park staat een Hollandse windmolen. Deze molen werd gebouwd in 1787 tot 1791 ter vervanging van de bouwvallige oorspronkelijke molen. De molen is in 1861 tot monument verklaard en in 1945 door een Brits bombardement vernietigd en later weer opgebouwd. Sinds 1995 is de molen in het bezit van de molenvereniging Berlin-Brandeburg. Deze windmolen is de beroemdste windmolen van Duitsland.

Hollandse molen in park Sanssouci
De Hollandse windmolen in Park Sanssouci in Potsdam

Via verschillende pracht en praal aan torens en gebouwen wandelen we terug naar de binnenstad van Potsdam. Tot onze verbazing lopen we hier ineens door een zeer Nederlands uitziende straat, het Holländisches Viertel genaamd. Deze wijk is begin 18e eeuw gebouwd voor Nederlandse werklieden die naar Duitsland kwamen om te werken. Om ze beter thuis te laten voelen werd door Johan Bouman deze wijk gebouwd. Het zijn 134 huizen van rode baksteen. In 2014 is de hele wijk gerenoveerd.

Tempel in Potsdam
Pracht en praal in Park Sanssouci in Potsdam
Oranjerie paleis Potsdam
Het Oranjerie paleis in Potsdam
Hollädischer Viertel Potsdam
Holländischer Viertel in Potsdam
Hollandse huisjes Potsdam
Hollandse huizen in Potsdam
De Vliegende Hollander in Potsdam
De Vliegende Hollander mag niet ontbreken in Potsdam
De route die wij hebben gelopen

Informatie
Met de trein ben je in 35 minuten vanuit Berlijn in Potsdam. Na aankomst op centraal station wandel je zo het centrum van Potsdam in.
https://www.potsdamtourismus.de/

Met de trein naar Berlijn
Omdat we niet altijd willen vliegen, gingen wij met de trein vanuit Amersfoort naar Berlijn.
Informatie vind je op nsinternational.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *